Terug

Volg Hart van Nederland

Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar, maar is dat afsluiten wel zo verstandig?

nieuws

3 mrt 2023, 19:00

Toen afgelopen augustus de gasprijs naar een recordhoogte van 330 euro per MWh steeg, waren vaste energiecontracten ondenkbaar, maar nu zijn ze weer terug. Onder meer energieleveranciers Eneco, Greenchoice en Mega bieden momenteel vaste contracten aan, maar is een vast contract afsluiten wel zo verstandig?

Allereerst is goed om even tot april te wachten. Waarschijnlijk worden er vanaf die maand namelijk nog meer verschillende vaste energiecontracten aangeboden, zegt Tjitte Mastenbroek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De regels voor de vergoeding die klanten moeten betalen als ze een langlopend contract opzeggen, worden namelijk aangepast.

Klanten betalen in de toekomst een hoger bedrag als ze hun vaste contract opzeggen, en dat is voordeliger voor energieleveranciers. "Zo wordt het voordeliger voor energieleveranciers om vaste energiecontracten aan te bieden en heeft de consument meer te kiezen", vertelt Mastenbroek tegen Hart van Nederland.

Veel keuze dus. Maar moet je dat vast contract ook meteen afsluiten? Dat is de vraag. April is net voor de zomer, en dan dalen de variabele gasprijzen vaak sowieso al omdat we minder gas afnemen. Ook gebruiken we minder lampen omdat het langer licht is.

Voor half jaar of 2 jaar?

En als je dan afsluit, dan voor een half jaar, een jaar of 2 jaar? Dirk-Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond, heeft daar wel een antwoord op. "Als je rust en zekerheid wil dan zou ik het vastzetten voor een jaar. Dan heb je garantie tot de volgende winter. De gasprijs kan zomaar weer enorm gaan stijgen en dan wil je niet met een variabel contract zitten", vertelt hij tegen Hart van Nederland.

Een energiecontract voor langer dan een jaar raadt Wolfert af. "Dan moet je te ver in de toekomst kijken, ook een half jaar is niet verstandig omdat je dan tegen de winter aan zit als je contract afloopt."

Geen glazen bol

De beste keuze is volgens Mastenbroek aan de consument. "Ik heb geen glazen bol dus kan niet voorspellen wat de gasprijs gaat doen. Consumenten moeten zelf de afweging maken. Ga ik voor zekerheid met een vast contract of neem ik meer risico met een variabel of dynamisch contract. Het is voor ons vooral belangrijk dat er iets te kiezen is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.