Terug

Volg Hart van Nederland

Energieprijzen rijzen de pan uit: 'En het wordt nog veel erger'

Energieprijzen rijzen de pan uit: 'En het wordt nog veel erger'

nieuws

8 aug 2022, 18:53

Waar een gemiddeld huishouden een jaar geleden nog zo'n 2000 euro kwijt was aan een jaarlijks energiecontract, is dat nu meer dan 6000 euro. Dat de energieprijzen maar blijven stijgen merkt vrijwel iedereen in de portemonnee. "Het is zorgelijk, en voorlopig is het einde niet in zicht", vertelt Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com, aan Hart van Nederland. "De energieprijzen zijn enorm gestegen, maar het wordt nog veel erger", vertelt Woldring. "Niet alleen de minima merken dit, het is inmiddels zo erg met de energieprijzen en de inflatie dat ook de middeninkomens kampen met zorgen en stress."

Heb jij hier zelf ook mee te maken en wil je je verhaal met Hart van Nederland delen? Stuur de redactie een bericht via WhatsApp op 06 - 29 52 41 96 of bel 020 - 800 77 77.

Reden voor de stijging zijn de oorlog in Oekraïne en de gaswinning in Groningen. "Het kabinet heeft besloten om aanstaande oktober de gaswinning hier terug te brengen tot 2,8 miljard kuub per jaar. Nederland verbruikt veertig miljard kuub per jaar, dus we worden heel afhankelijk van het buitenland."

Trui aan, kachel uit

Dit merkt Judith Aalfs, docent en moeder van twee kinderen. "Samen met mijn man heb ik een huis gekocht en alles verbouwd om te verduurzamen en de energieprijs te drukken. Desondanks zijn onze maandelijkse energiekosten verdriedubbeld." Aalfs maakt zich zorgen om haar gezin en de toekomst van de kinderen. "In de winter gaan we de kachel aanzetten en een extra trui dragen. Ook zetten we de kraan niet lang aan. Ik ben veel bewuster nu alles duurder wordt."

Ze is niet de enige. "Je merkt het wel", zegt een man tegen Hart van Nederland. "Ik denk dat meer dan de helft van je loon weg is. Je houdt gewoon minder over om van te leven." Een vrouw heeft net een brief gekregen dat ze een variabel contract krijgt van haar energieleverancier. "Als je dan de berichten leest van mensen die vierduizend euro per jaar kwijt zijn, dan schrik je wel", zegt ze. "We moeten er allemaal goed op gaan letten en een lekkere warme trui gaan dragen, om de kosten toch een beetje laag te houden."

Weten waar je aan toe bent

Ook de energiebedrijven merken de gevolgen van de stijging. Zo noemt een woordvoerder van Essent de stijging van de energieprijs 'problematisch'. Ook energiebedrijf Vattenfal maakt zich zorgen. "We hopen dat de overheid, ook na het eind van het jaar, een regeling in stand houdt om de huishoudens met lagere inkomens te beschermen", vertelt Robert Portier van Vattenfall van Hart van Nederland. "We raden mensen aan om hun maandbedrag goed in de gaten te houden."

De contracten die energiemaatschappijen aanbieden, zijn allemaal variabele contracten. "Daardoor kunnen ze makkelijker prijsstijgingen doorvoeren", zegt Woldring. "Daarom doen we een oproep aan de politiek en de energiebedrijven: zorg dat er aanbod komt van vaste contracten, want dat zorgt voor zekerheid bij de consument. Die wil weten waar hij aan toe is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.