Terug

Volg Hart van Nederland

'Energiekloof' verdeelt groene elite en achterblijvers

'Energiekloof' verdeelt groene elite en achterblijvers

nieuws

17 sep 2022, 08:37

Vermogende Nederlanders die afgelopen jaren hun huis hebben verduurzaamd zitten er tegenwoordig en aankomende winter warmpjes bij. Doordat zij bovenmatig gebruik maakten van verschillende overheidssubsidies voor energiebesparende maatregelen ontstaat er een kloof tussen deze 'groene elite' en de achterblijvers die vaak minder te besteden hebben en veel minder gebruik maken van deze potjes van de overheid.

Experts waarschuwen voor deze groeiende kloof in dagblad Trouw. Armere huishoudens worden nauwelijks bereikt met overheidsmaatregelen die de energietransitie moeten stimuleren.

Rijke Nederlanders profiteren

Wie de afgelopen jaren investeerde in de verduurzaming van zijn of haar huis, is sinds kort spekkoper. Nu de kosten voor gas en elektriciteit de pan uit rijzen, kun je maar beter een huis hebben dat aan de moderniteit is aangepast. Goede isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen kunnen de maandelijkse kosten flink drukken. Dit terwijl sommige mensen met een minder gevulde beurs het gas laten afsluiten en van de winter zich warmhouden met extra dekens en waxinelichtjes, zoals Wilma uit Driebergen.

Daar profiteren vooral de huishoudens van die toch al een goed gevulde portemonnee hebben. Zij wisten de afgelopen jaren vaker de omslag te maken naar een zuinige woning. Eigen vermogen hielp daar natuurlijk bij, maar rijkere huiseigenaren maakten ook veel vaker gebruik van de geldpotjes die de overheid inzette om de energietransitie te stimuleren. Daardoor is de ‘energieongelijkheid’ tussen rijk en arm de laatste jaren gegroeid, zeggen experts.

Tochtstrip

"Het is absoluut zo dat de energiekloof tussen rijkere en armere huishoudens groter wordt", zegt Marry Mos van de Landelijke Armoedecoalitie, waarbij onder meer de Woonbond en verschillende sociale organisaties zijn aangesloten. "Je ziet de tweedeling toenemen. Terwijl vermogende huishoudens zelf al een paar jaar investeren en daar ook financiële hulp bij vinden, doen lagere inkomens het vaak met de spreekwoordelijke tochtstrip."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.