Terug

Volg Hart van Nederland

Water staat Nederlanders aan de lippen: een op de vijf nu vaker in het rood dan voorheen

nieuws

17 jan 2023, 20:54

Steeds meer mensen houden aan het einde van hun salaris nog een stukje maand over. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat een op de vijf Nederlanders nu vaker in het rood staat dan voorgaande jaren. Bijna de helft heeft moeite om financieel rond te komen.

Aan het Hart van Nederland-panel deden ruim 3.800 mensen mee. 38 procent van de deelnemers aan het panel stond vorig jaar rood op zijn of haar rekening, zo blijkt uit de cijfers. Een klein deel (4 procent) stond zelfs structureel rood. Voor een op de vijf Nederlanders (20 procent) geldt nu dat zij vaker in het rood staan dan voorgaande jaren.

Rondkom-crisis

Bijna de helft van de deelnemers (48 procent) heeft op dit moment moeite om financieel rond te komen. Dit komt vooral doordat basisbehoeften, zoals boodschappen, duurder zijn geworden. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, onderstreept de ernst van de situatie. "Wij zien dat een grote groep Nederlanders moeite heeft om rond te kunnen komen. Mensen zoeken naar mogelijkheden en zien rood staan als oplossing. We hebben een rondkom-crisis."

Ook het hebben van een te laag inkomen is een belangrijke oorzaak waarom steeds meer Nederlanders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het zorgt ervoor dat mensen geen buffer kunnen opbouwen voor onverwachte uitgaven. 29 procent van de ondervraagden geeft aan door een niet-geplande uitgave in het rood te staan.

"De cijfers zijn zorgwekkend. Nu staan mensen rood, straks kan dit oplopen tot een grote schuld. Onze grootste zorg is dat meer mensen hun kop in het zand steken. Er moet een structurele oplossing komen om het leven betaalbaar te maken", aldus Vliegenthart.

Deze maand meer geld

Carola Schouten, minister van Armoede, herkent de resultaten uit het Hart van Nederland-panel, maar reageert hoopvol. "De cijfers zijn vreselijk. Het kabinet heeft per 1 januari maatregelen genomen. De huur- en zorgtoeslag gaat omhoog, het prijsplafond is ingegaan en belastingen zijn twee weken terug omlaag gegaan."

Met de genomen maatregelen verwacht de regering dat mensen vanaf deze maand meer geld zullen overhouden in hun portemonnee. Al houdt de minister een slag om de arm: "voor sommige mensen zal het moeilijk blijven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.