Terug

Volg Hart van Nederland

Weten Nederlanders eigenlijk wel wat hun partner verdient?

Weten Nederlanders eigenlijk wel wat hun partner verdient?

nieuws

16 juni 2022, 23:00

Kijk eens naast je op de bank: weet jij hoeveel je partner verdient en waar hij of zij het geld aan uitgeeft? Uit nieuw onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders dat niet weet. Een op de zes is bovendien niet altijd eerlijk. Financieel vreemdgaan noem je dat.

De website Acties.nl vroeg aan ruim duizend Nederlanders met een vaste partner hoe open zij zijn over geldzaken. Daaruit blijkt dat er in een op de zes relaties financiële geheimen zijn, zoals openstaande rekeningen, hoge boetes of het verzwijgen van een veel te duur gekocht product. Mannen (26 procent) verzwijgen dit soort zaken vaker dan vrouwen (20 procent).

'Problemen door vage verdeling'

'Finance Queen' Sabine Samsom vindt zogenoemde 'financiële ontrouw' niet bepaald een gezonde basis voor een relatie. "Ik merk dat er problemen ontstaan doordat mensen op een vage manier een verdeling maken", legt ze uit bij Hart van Nederland. Ze bespreken niet exact hun financiële situatie met hun wederhelft en maken zomaar een plannetje."

Geldzaken zijn een lastig onderwerp waar ook schaamte bij kan komen kijken. Een tiende van de Nederlanders praat liever niet over hun salaris. Hogeropgeleiden (10 procent) voelen zich over het algemeen vaker beschaamd om over hun persoonlijke financiën te praten dan middelbaar- (9 procent) of lageropgeleiden (7 procent).

Hoe pak je het goed aan?

Samsom heeft een tip om het leuk te houden qua geldzaken. "Je moet bij tijd en wijlen evalueren hoe je er samen financieel voorstaat en afspraken maken." Zo voorkom je volgens haar ook gedoe als je relatie uitgaat. "Als iemand dan zegt: ik heb het interieur aangeschaft, heb je geen poot om op te staan als je jarenlang de boodschappen hebt betaald."

Foto via Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.