Terug

Volg Hart van Nederland

Cashgeld onder druk: op deze plekken betaal je steeds minder met contanten

nieuws

16 feb 2023, 11:26

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat steeds meer winkeliers geen contante betalingen meer accepteren, waardoor het voor sommige mensen moeilijker wordt om aankopen te doen. De centrale bank meldt dat de bruikbaarheid van contant geld afneemt als steeds meer winkeliers alleen pinbetalingen accepteren.

Gemiddeld accepteert 4 procent van de winkeliers alleen pinbetalingen, maar in sommige branches is dit aandeel nog veel groter. Bijvoorbeeld bij een op de vijf bioscopen en meer dan een op de tien apotheken. Betaalde parkeergarages of -plaatsen maken het ook relatief lastig om met contant geld te betalen.

Een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, laat dit pas duidelijk weten wanneer klanten aan de kassa staan. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld door middel van een pin-only-bordje.

Contant betaalverkeer onder druk

Vorig jaar hebben winkeliersorganisaties afgesproken zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk komt te staan. DNB heeft toen gewaarschuwd voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat euromunten en -briefjes op sommige plekken nog wel gemeengoed zijn. Zo konden onderzoekers bij alle 930 marktkramen contant afrekenen. Over het algemeen wordt het aandeel van winkeliers die alleen pinbetalingen accepteren groter naarmate de steden groter zijn. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners accepteert gemiddeld 6 procent van de winkeliers alleen pinbetalingen, terwijl dit in dorpen met minder dan 10.000 inwoners gemiddeld 2 procent is.

Klanten hebben de grootste kans om in een winkel terecht te komen met alleen pinmogelijkheden in Utrecht en Flevoland, terwijl het aandeel van winkeliers die geen contant geld accepteren het kleinst is in Limburg en Drenthe. DNB benadrukt dat het belangrijk is dat klanten vooraf weten of ze contant kunnen betalen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.