Terug

Volg Hart van Nederland

Consumentenvertrouwen krabbelt verder op, maar blijft laag

nieuws

20 feb 2023, 08:53

Het vertrouwen van consumenten is deze maand opnieuw toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit ondanks dat de inflatie nog steeds hoog is en de vooruitzichten voor de koopkracht ook nog niet rooskleurig zijn. Ook de koopbereidheid is iets toegenomen.

Het CBS hanteert een graadmeter, waarin het consumentenvertrouwen te zien is. In februari stond de stand op min 44. Een maand eerder was dat min 49. Het is de vierde maand op rij dat er een kleine verbetering te zien is. Toch is het zo dat het consumentenvertrouwen uitzonderlijk laag is. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is namelijk min 10.

Minder negatief

Consumenten zijn steeds een beetje positiever over de verwachting van de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over hoe men de economie in de afgelopen twaalf maanden vond, is ook iets minder negatief. Dat gold ook over het oordeel over de eigen financiële situatie. Consumenten gaven aan in februari weer sneller grote aankopen te doen dan in januari.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. In 1986 begon het CBS met de metingen.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.