Terug

Volg Hart van Nederland

Campers weer uit de stalling voor het paasweekeind: 'Gevaarlijk als hij te zwaar is'

nieuws

14 apr 2022, 18:41

Het paasweekend staat voor de deur en dus worden de campers en caravans weer van stal gehaald. Camperclub NKC waarschuwt dat alle eigenaren goed op de regels moeten letten. "Vorig jaar bleek een op de drie voertuigen te zwaar beladen."

Ernst Kooi is een van die enthousiastelingen die donderdagochtend zijn camper heeft opgehaald bij een onderhoud- en stallingbedrijf in Kampen. Hij heeft zin in het komend seizoen. "Een half jaar heeft hij in de stalling gestaan en het is altijd een feestje om hem er weer uit te halen. Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, het is een bepaalde manier van ongebonden zijn. Zeker in Scandinavië, daar mag je wild kamperen."

Valkuil

Kooi kijkt er niet raar van op dat een derde van de voertuigen vorig jaar te zwaar beladen bleek. "Het is zeker een valkuil. Een gemiddelde camper op een rijbewijs B weegt 2.750 kilo, dus dan heb je nog 750 kilo om te laden. Je hebt een volle tank, een watertank waar 120 liter in kan en allerlei spullen die je meeneemt voor de vakantie. Alles bij elkaar zit je er heel snel overheen en daar zijn de auto’s niet opgebouwd."

Door de afgelopen twee coronajaren zijn er veel nieuwe camper- en caravaneigenaren en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, weet directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC. "Kamperen is ontzettend populair. Er is afgelopen jaar wederom een recordaantal campers verkocht en niet alle nieuwe camperaars verdiepen zich in het gewicht van hun camper."

Strafbaar

Dat kan gevaarlijk zijn, omdat het voertuig dan makkelijker uitzwenkt, maar het is ook strafbaar en de verzekering vergoedt niet in alle gevallen de schade bij ongelukken. Alle campereigenaren kunnen de komende weken gratis op de weegbrug van het NKC om te kijken of ze niet te zwaar zijn.

Voor Ernst is dat niet nodig. Hij en zijn vrouw hebben de nodige ervaring en hij houdt er niet van om zwaar bepakt te zijn: "Het is veel makkelijker rijden als je rond de drieduizend kilo bent." Het gewicht van de camper zal dus geen discussie opleveren tussen hem en zijn vrouw. De route daarentegen: "Ik heb af en toe een dubbele TomTom in de auto. Die noem ik Truus", zegt hij lachend.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.