Terug

Volg Hart van Nederland

Buurlanden trekken veel meer uit voor financiële steun, maar volgens Rutte doen we het 'heel netjes'

Buurlanden trekken veel meer uit voor financiële steun, maar volgens Rutte doen we het 'heel netjes'

Politiek

15 juli 2022, 21:35

Hoewel veel Nederlanders kopje onder dreigen te gaan door de hoge inflatie, houdt het kabinet de hand op de knip. Nederland geeft een stuk minder geld uit aan steunpakketten dan onze buurlanden. Dat blijkt uit een rondgang over de grens door Hart van Nederland.

De inflatie in Nederland dreigt dit jaar uit te komen op maar liefst 9,4 procent. Dat komt vooral door de geëxplodeerde energieprijzen en de daarmee samenhangende hogere brandstofprijzen. Ook de oplopende kosten van zuivel en vlees spelen een rol. Voor veel mensen zorgen de duurdere boodschappen voor een flinke aanslag op de portemonnee.

Waarom de Nederlandse zuinigheid?

Het kabinet heeft een paar maanden geleden ingegrepen door de accijnzen op benzine en diesel tijdelijk te verlagen, net als de belasting op energie. Ook hebben lage inkomens een eenmalige toeslag van 800 euro gekregen. De koopkrachtmaatregelen hebben de schatkist in totaal 6,5 miljard euro gekost.

Dat is natuurlijk een enorm bedrag, maar het is relatief gezien een stuk minder dan in andere Europese landen. Politiek verslaggever Sam Hagens vraagt premier Mark Rutte daarom naar een verklaring voor deze zuinigheid. "Ik heb het niet concreet, maar als ik kijk naar wat andere landen doen, dan doen wij het heel netjes", luidt zijn antwoord.

Alleen in België minder steun

Maar is dat wel zo? Niet bepaald, zo blijkt uit een vergelijking door Hart van Nederland. Van de landen in Centraal- en Zuid-Europa trekt namelijk alleen België minder geld uit voor koopkrachtreparaties. Onze zuiderburen kampen dan ook met een begrotingstekort van tientallen miljarden euro's.

Oostenrijk voert juist de Europese ranglijst aan. Daar heeft de bondsregering tot nu toe 28 miljard euro uitgetrokken voor steunpakketten, wat neerkomt op 3.111 euro per Oostenrijker. Ter vergelijking: in ons land is er per inwoner voor 370 euro aan steunmaatregelen aangekondigd.

  • Oostenrijk: 6,95 procent van het bruto binnenlands product (bbp)

  • Frankrijk: 1,84 procent

  • Italië: 1,66 procent

  • Verenigd Koninkrijk: 1,37 procent

  • Duitsland: 1,26 procent

  • Luxemburg: 1,13 procent

  • Portugal: 0,80 procent

  • Spanje: 0,78 procent

  • Nederland: 0,76 procent

  • België: 0,53 procent

Hart van Nederland heeft zich bij het verzamelen van deze cijfers gebaseerd op recente nieuwsberichten in internationale media. Het is mogelijk dat niet alle buitenlandse steunpakketten zijn meegenomen in deze cijfers, bepaalde percentages kunnen dus hoger uitvallen.

Bovendien kunnen de cijfers in de landen om ons heen nog verder oplopen, als regeringen later besluiten om dieper in de duidel te tasten in de strijd tegen de oplopende prijzen. Premier Rutte heeft eerder al laten weten dat het Nederlandse kabinet voorlopig niet van plan is om nieuwe koopkrachtmaatregelen te nemen.

'Onze maatregelen zijn doelgericht'

"De vraag is of die maatregelen de mensen zo gericht mogelijk bereiken", sputtert Rutte tegen. Hij wijst daarbij op de verschillende effecten die de coronasteun in landen had. "Het verlagen van de btw kost bijvoorbeeld heel veel geld. Dat hebben we toen niet gedaan, maar we hebben juist heel gerichte maatregelen genomen."

De minister-president stelt dat de door het kabinet doorgevoerde koopkrachtmaatregelen dusdanig effectief zijn, dat Nederland toch niet onderdoet voor andere Europese landen, ook al wordt daar relatief gezien dubbel zoveel geld gepompt in de steunpakketten. "Je moet kijken of het geld terecht komt bij de mensen die het nodig hebben."

Rutte geeft Duitsland als voorbeeld, waar de accijnzen op brandstof harder omlaag zijn gegaan. "Je ziet daar dat veel pomphouders dat niet hebben doorberekend aan de consument. Wij hebben een verlaging op accijns sinds maart ook in het pakket zitten, maar dat is wel grotendeels doorberekend. Dus je moet ook wel kijken of het ook aankomt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.