Terug

Volg Hart van Nederland

Onze boodschappen worden fors duurder, mede door de hoge gas- en transportkosten

nieuws

10 okt 2021, 22:59

Boodschappen worden duurder volgens voedselorganisatie FAO. Afgelopen september steeg de prijs van consumentengoederen- en diensten met 2,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Retaildeskundige Erik Hemmes vindt de flinke prijsstijging in supermarkten geen verrassing.

"Niet alleen de boodschappen worden duurder. Het begint al bij het benzinestation. Eerst kon je voor 1,78 euro nog tanken. Het schiet omhoog. Ook de transportkosten van goederen zijn duurder. Het één houdt verband met het andere", vertelt Hemmes aan Hart van Nederland.

Leven wordt in zijn algemeenheid duurder

Het leven wordt in zijn algemeenheid steeds duurder. Niet alleen de brandstofprijzen stijgen. De energieprijzen gingen afgelopen week flink omhoog. Mede daardoor wordt de prijs op groenten en planten duurder. Glastuinbouwers gebruiken namelijk veel gas voor hun producten, waardoor de verkoopprijs hoger zal komen te liggen.

Maar daar stopt het niet. Ook de containerprijzen zijn afgelopen maanden flink gestegen. De prijs voor het vervoer van zeecontainers schoot omhoog mede door tegenslagen in de internationale containervaart, zoals de blokkade van het Suez-kanaal eerder dit jaar.

Plafond voor gasprijs

Volgens Jacco Vooijs, voorzitter van belangenvereniging Glastuinbouw Westland, moet er samen met de overheid naar een oplossing worden gezocht om er voor te zorgen dat we ons eten in januari nog kunnen betalen. In andere Europese landen is inmiddels een plafond voor de gasprijs vastgesteld.

Of dat ook in Nederland moet gebeuren, weet de glastuinbouwvoorzitter niet. Vooijs: 'Ik weet niet of dat de oplossing is. Misschien wel, misschien subsidiëring. De overheid moet eerst inschatten wat de gevolgen zijn en denken in worstcasescenario's.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.