Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren wijzen bemiddelaar Remkes af: 'Dit is als een rode lap voor een stier'

Politiek

3 juli 2022, 17:13

De boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) zijn tegen de benoeming van Johan Remkes als bemiddelaar tussen boeren en politiek.

"Het voelt als olie op het vuur, als een rode lap voor een stier", zegt Agractie-bestuurslid Erik Luiten voor de camera van Hart van Nederland. "Dat juist Remkes naar voren geschoven wordt, die mede-bedenker is van het beleid en meegeholpen heeft bij de kabinetsformatie, getuigt niet van kennis over hoe de agrarische sector erin staat. Het lijkt er sterk op dat hij de opdracht krijgt om de boer nog even uit te gaan leggen hoe het precies moet gaan gebeuren."

Eigen mannetje

"Dit is niet reëel", zegt ook FDF-voorzitter Mark van den Oever. Als zijn organisatie met Remkes aan tafel gaat, verliest ze haar geloofwaardigheid, stelt hij.

Van den Oever is niet tegen het plan om een bemiddelaar in te zetten, maar dat moet iemand zijn die onpartijdig is. "Nu schuiven ze hun eigen mannetje naar voren", zegt hij. Remkes leidde de commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde Remkes om vast te houden aan de doelen waartegen de boeren zich nu verzetten. "Dus dit plan is afgekeurd", zegt Van den Oever beslist.

Ander voorstel

De boerenvoorman zegt achter het voorstel te staan van zijn Agractie-collega Bart Kemp. Kemp heeft voorgesteld om hoogleraar en oud-Kamerlid voor de SGP Elbert Dijkgraaf de rol van bemiddelaar te geven. "Daarmee kunnen we leven", zegt hij met één voorbehoud: "Want er moet wel over de doelen te praten zijn." Erik Luiten staat ook open voor andere namen, zoals hij benoemt in het video-interview bij dit artikel.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.