Terug

Volg Hart van Nederland

Blok over energiecrisis: we kunnen aan meerdere knoppen draaien, nu eerst doorrekenen

Politiek

12 okt 2021, 11:26

Het kabinet rekent een aantal scenario's door om te kijken hoe het beste iets gedaan kan worden voor burgers en bedrijven die in financiële problemen komen door de oplopende energierekening. Maar dat kost tijd, benadrukt minister Stef Blok van van Economische Zaken.

Voor aanvang van een extra ministersoverleg over de energiecrisis sprak Blok van een "complex vraagstuk" doordat het lastig te achterhalen is wie precies gesteund moeten worden. Hij zegt daarom nog tijd nodig te hebben om een passende oplossing te vinden voor de sterk stijgende energiekosten.

Volgens hem is er "geen directe samenhang" tussen de hoogte van de inkomens van mensen en de isolatie van hun huis. Hoewel de minister erkent dat de problemen voor mensen met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen het grootst zijn, wijst hij erop dat ook mensen met middeninkomens en het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de problemen kunnen komen.

Hoekstra wil 'slimme' maatregelen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wilde ook niet vooruitlopen op de mogelijke maatregelen zolang daar nog over nagedacht wordt. Hij zei wel dat ze "slim" moeten zijn en gericht moeten zijn op "die mensen voor wie het probleem straks het grootste is".

"Voor iedereen is het vervelend om een paar tientjes extra per maand te moeten betalen aan de energierekening", aldus de bewaarder van de Nederlandse schatkist, "maar er zijn ook een heleboel Nederlanders voor wie dat geen probleem is. Er zijn tegelijkertijd Nederlanders voor wie het vrijwel onmiddellijk een probleem is."

Minder energiebelasting of isoleren?

Er zijn "meerdere knoppen" waaraan de regering kan draaien, aldus Blok. Zo denkt hij onder meer aan de mogelijkheden om iets aan de energiebelasting te doen, maar ook aan maatregelen om te zorgen dat mensen meer inkomen te besteden hebben. Het versnellen van de isolatie van woningen is ook een optie, maar er is ook een tekort aan vakmensen.

Hoekstra voegde daaraan toe dat het moeilijk is om te voorspellen hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Het kabinet heeft van de Tweede Kamer tot 1 november de tijd gekregen om met een voorstel te komen om de pijn van de energiecrisis voor burgers en bedrijven te verzachten. De regering hoopt echter al eerder een plan klaar te hebben.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.