Terug

Volg Hart van Nederland

Bioscopen doen Heineken in de ban na investering in Russische markt

nieuws

22 feb 2023, 14:31

Twee bioscopen in Meppel en Steenwijk stoppen met het schenken van Heineken. Ze doen dit omdat de Russische dochteronderneming van het Nederlandse biermerk 61 nieuwe producten op de Russische markt heeft gebracht. Bioscoopdirecteur Albert Jan Vos is woest: "Freddy Heineken draait zich om in zijn graf!"

Heineken had juist beloofd om vanwege de oorlog met Oekraïne niet langer te investeren in het land, schrijft Follow the Money. Volgens het onderzoeksplatform is Heineken een 'grootschalig verkoopoffensief' begonnen in Rusland. In het land van Poetin werden vorig jaar 61 nieuwe producten gelanceerd, goed voor 720.000 hectoliter extra verkoop. Heineken zou hebben gecommuniceerd dat de extra verkoop komt "door fantastisch teamwork en het geloof dat alles mogelijk is".

Hoeveel geld Heineken sinds oorlog in Rusland heeft geïnvesteerd, wil de bierbrouwer volgens Follow the Money niet zeggen.

'Schaam je!'

Maar wat dat ook mag zijn, de berichtgeving over de activiteiten is Luxor-bioscoopdirecteur Vos dus in het verkeerde keelgat geschoten. Dinsdagavond zat hij Lubach te kijken waar het als item voorbijkwam. Toen besloot hij stante pede alles van het biermerk uit zijn bioscopen weg te halen. "Ik denk dat ik dit terecht besloten heb. Sterker nog: heel Nederland moet dit voorbeeld volgen."

Hij heeft geen goed woord over voor de bierbrouwer. "Dat bedrijf maakt miljardenwinsten bekend en doet dit gewoon nog. Schaam je, schaam je! Ik vind echt dat als we dit accepteren in Nederland, dat we dan net zo goed een bananenrepubliek zijn, wat we soms over andere landen zeggen." Bezoekers hoeven overigens niet bang te zijn dat er geen biertje meer te bestellen valt in de bioscoop, Vos heeft al van een ander merk ingeslagen.

Heineken noemt het nieuws 'onjuist en misleidend'

Heineken noemt de beweringen dat het bedrijf zich niet aan de belofte houdt om haar activiteiten in Rusland te staken "onjuist en misleidend". De bierbrouwer stelt dat lokale collega's in Rusland doen wat ze kunnen om het bedrijf draaiende te houden. Dat doen ze om te voorkomen dat het bedrijf wordt genationaliseerd en om ervoor te zorgen dat hun levensonderhoud niet in gevaar komt, schrijft Heineken.

Lees hieronder de hele reactie van Heineken:

Wij maken ons grote zorgen over recente publicaties waarin ten onrechte staat dat "Heineken haar belofte om Rusland te verlaten heeft gebroken". Dit is absoluut onwaar en misleidend.

Het bedrijf in Rusland is volledig afgeschermd en financiert zelf alle operationele uitgaven. Laat het duidelijk zijn dat Heineken geen dividenden, bedrijfsvergoedingen of royalty's uit Rusland ontvangt.

In maart 2022, hebben we al de verkoop van het Heineken-merk volledig stopgezet in Rusland. In de tussentijd doen onze lokale collega's bij Heineken Rusland wat ze kunnen om het bedrijf draaiende te houden. Dit doen ze om nationalisatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat hun levensonderhoud niet in gevaar komt.

We werken hard om de overdracht van ons bedrijf in Rusland aan een betrouwbare koper te bewerkstelligen, en dit onder zeer moeilijke omstandigheden. Als gevolg van de verkoop verwachten we een aanzienlijk financieel verlies van ongeveer €300 miljoen.

De oorlog in Oekraïne is een verschrikkelijke tragedie. Nu wij onze activiteiten in Rusland beëindigen, streven wij ernaar dit op de juiste manier te doen. Dit betekent dat we onze commitments voor een goede afwikkeling met zorg voor onze mensen nakomen. Wij streven ernaar de verkoop van onze Russische activiteiten in de eerste helft van 2023 af te ronden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.