Terug

Volg Hart van Nederland

Benzineprijzen ongekend hoog, en het einde is nog niet in zicht

Benzineprijzen ongekend hoog, en het einde is nog niet in zicht

nieuws

8 apr 2024, 21:15

Het worden weer dure tijden. De benzineprijzen zijn namelijk weer flink aan het oplopen aan de pomp. Afgelopen vrijdag betaalde je gemiddeld voor een liter benzine 2,26 euro, en van die hoge prijzen zijn we voorlopig nog niet af.

"Benzine is in Nederland achterlijk duur door de hoge accijnzen", zegt Hans van Cleef, energiedeskundige bij adviesbureau Publieke Zaken tegen het AD. Dit klopt, maar is toch niet de volledige reden waarom de prijzen omhoog gaan. Accijnzen veranderen alleen als de overheid ze verhoogt of verlaagt. Het zijn vaste bedragen.

De echte stijging van de prijs ligt hem in de olieprijzen. Internationaal is de vraag naar olie nog nooit zo groot geweest volgens Van Cleef. En die stijging zal nog wel even doorlopen. Daarnaast zijn er ook zorgen over het aanbod van olie. De energiedeskundige geeft aan dat er wel wat extra aanbod uit Brazilië, Guyana en de VS komt, maar dat is volgens hem niet genoeg om de vraag naar olie op te vangen.

Dure oorlog

Daarnaast speelt de oorlog van Israël en de Palestijnen ook een rol in de stijgende prijzen legt Van Cleef uit. "Die heeft een risicopremie op de olieprijs gezet." Deze premie is op dit moment nog klein, maar die situatie kan snel veranderen. Als Iran en Israël in een rechtstreekse oorlog terechtkomen, kan de toevoer van olie en gas wel in gevaar komen.

Zo'n conflict in het Midden-Oosten kan snel gevolgen hebben voor onze gasprijzen. Gelukkig zijn de voorraden in Europa groot door een milde winter en is de vraag beperkt. Maar wanneer grote speler op de markt als Qatar wegvalt, zal er minder gas zijn en de prijs nog verder omhoog gaan. Dat zal Nederland en Europa dan direct raken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.