Terug

Volg Hart van Nederland

Avondklok nekslag voor taxichauffeurs: 'Nog maar één ritje per dag'

Milieu en Gezondheid

25 jan 2021, 09:43

De avondklok heeft gevolgen voor iedereen, maar voor wie dacht dat het niet erger kon worden voor taxichauffeurs heeft het mis. Sinds de eerste coronagolf is het voor chauffeurs al geen vetpot, maar door de avondklok wordt verwacht dat zij geen enkele klant meer zullen vervoeren.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

"Het gaat echt slecht. Ik heb nu maar een ritje per dag”, zucht taxichauffeur Marco Töpfer. Hij heeft zijn eigen taxibedrijf in Apeldoorn en voelt al langere tijd de gevolgen van de coronacrisis in zijn portemonnee en inmiddels ook zijn buffer. “Ik heb een van mijn auto's moeten verkopen en daarvan een kleinere moeten kopen vanwege de kosten. Als dit langer doorgaat kan ik gaan opdoeken”.

De ondernemer maakt zich zorgen om de kosten die doorlopen terwijl er niets binnen komt. Hij zou iedere maand 800 euro tekort komen om zijn lasten te moeten dekken. “De verzekering van de auto is al 500 euro per maand”, vertelt Töpfer. Alhoewel hij een compensatie van 4.000 euro heeft gekregen, zegt hij het hier niet mee te redden.

Geen perspectief

Volgens Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) gaat het om een omzetverlies van 95 procent en wordt verwacht dat dit zal stijgen tot 99 procent. De taxichauffeurs zouden dan rond moeten komen van een procent omzet. “Er zijn een paar regelingen, maar dat is puur ter overbrugging van de kosten. Het perspectief ontbreekt voor de chauffeurs”, aldus KNV- voorzitter Bertho Eckhardt.

'Het vergeten kindje'

"We zijn het vergeten kindje van de maatschappij. We zijn de branche die naast de pot piest”, aldus Töpfer. De KNV vindt het van belang dat in deze tijd de overheid kijkt naar de situaties van de chauffeurs. "Het is belangrijk dat de sector in stand wordt gehouden. En zo niet, dan komt de rekening ook weer uit andere overheidsbronnen. Dan komen de chauffeurs in de bijstand", aldus Eckhardt.

Veel ondernemers zijn tijdelijk gestopt met hun bedrijf en doen nu iets anders om geld te kunnen verdienen. Wel verwacht de KNV nog de grote klap aan faillissementen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.