Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim 13.000 kinderen krijgen dit jaar schoolspullenpas van Armoedefonds

nieuws

10 aug 2021, 12:30

Stichting Armoedefonds heeft dit jaar al ruim 13.000 passen uitgedeeld waarmee kinderen voor vijftig euro aan schoolspullen kunnen kopen, zoals een agenda, schriften of gymspullen. Vorig jaar kregen in totaal zo'n 10.000 kinderen een schoolspullenpas.

Het aanvragen van een schoolspullenpas loopt via lokale hulporganisaties, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank, die bij het Armoedefonds aangeven welke kinderen in hun regio de pas nodig hebben. Het aantal aanvragen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Ter vergelijking: twee jaar geleden kregen nog ruim 5.600 kinderen zo'n pas.

Schoolspullen steeds duurder

Het Armoedefonds verklaart de toename deels door de toegenomen bekendheid van de schoolspullenpas. "Aan de andere kant zien we ook dat de kosten die mensen voor school maken de laatste jaren licht gestegen zijn", legt een woordvoerster uit. "Het kost veel mensen in de praktijk meer moeite om die kosten op te kunnen vangen."

Dit jaar kwamen meer dan 16.000 aanvragen binnen, die dus niet allemaal ingewilligd konden worden. Dat heeft te maken met geldgebrek, aldus het fonds. De organisatie noemt het "heel erg zuur" dat niet alle kinderen dit keer een pas konden krijgen, ook omdat veel van hen door de coronamaatregelen een "extra zwaar jaar" achter de rug hebben.

'Belangrijk om mee te komen'

Het Armoedefonds wijst erop dat het hebben van alle schoolspullen belangrijk is om mee te kunnen komen in de klas, zowel qua onderwijs als op sociaal vlak. "Wanneer een kind niet of met onvoldoende schoolspullen uitgerust is, start hij of zij de middelbare schoolcarrière al op de eerste dag met een achterstand", zegt de woordvoerster tot slot.

Bovenstaande reportage werd vorige week uitgezonden in Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.