Terug

Volg Hart van Nederland

Ambtenaren staken: wie ruimt het carnavalsafval op?

Ambtenaren staken: wie ruimt het carnavalsafval op?

nieuws

20 feb 2023, 07:24

Gemeenteambtenaren in Amsterdam leggen vanaf maandag 06.30 uur zeven dagen het werk neer. Onder hen is ook personeel van de stadsreiniging, zoals vuilnisophalers. De gemeente waarschuwt voor veel overlast vanwege de staking.

In Maastricht en Den Bosch staken gemeenteambtenaren vanaf woensdag. Dat kan problemen opleveren met het schoonmaken van de straten daar na carnaval, dat tot en met dinsdag duurt.

Tijdens de staking worden geen grofvuil en huishoudelijk afval zoals restafval, glas, papier/karton, textiel en gft opgehaald. Ook worden de straten niet geveegd, prullenbakken niet geleegd en meldingen over afval op straat niet afgehandeld. Tijdens eerdere stakingen van ambtenaren in Utrecht, Rotterdam en Den Haag hoopte het vuilnis zich op in de straten.

Tekst gaat door onder de video.

Vuilnis blijft staan: ambtenaren beginnen staking in meerdere gemeenten
1:45
Vuilnis blijft staan: ambtenaren beginnen staking in meerdere gemeenten

Markt gaat door

De gemeente Amsterdam vraagt bewoners om tijdens de staking afval zoveel mogelijk thuis te houden en zakken met vuil niet aan de weg te zetten. Wel is met de vakbonden afgesproken dat de markten door kunnen gaan in de hoofdstad. "Op de dagmarkten wordt aan het einde van de dag afval opgeruimd en de markt schoongemaakt. Marktmeesters houden hierop toezicht", aldus wethouder Hester van Buren (personeel) vorige week in de gemeenteraad.

Tijdens de staking zullen er wel medewerkers van toezicht en handhaving op straat zijn, maar zij zullen geen bonnen uitschrijven aan overtreders. Bij ernstige verstoringen, overtredingen of extreem gedrag kan dat alsnog wel gebeuren, zo meldt de gemeente.

De ambtenaren willen onder andere een loonsverhoging van 12 procent over een periode van één jaar. Ook eist de vakbond FNV automatische compensatie voor de inflatie in de cao van volgend jaar.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.