Terug

Volg Hart van Nederland

Agent en leraar krijgen voorrang bij deze gloednieuwe appartementen: 'Eindelijk een eigen plek'

Agent en leraar krijgen voorrang bij deze gloednieuwe appartementen: 'Eindelijk een eigen plek'

nieuws

12 sep 2022, 23:23

Een eigen huis is al lang niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Na de minima worden ook steeds meer mensen met een middeninkomen uit de stad weggedrukt, door de opgeknapte buurten. In Utrecht is hierdoor een groot tekort aan agenten, leraren en medisch personeel ontstaan. Maar daar hebben ze sinds kort een oplossing voor bedacht: werknemers met cruciale beroepen krijgen voor het eerst in Utrecht grootschalig voorrang bij nieuwe sociale huurwoningen.

Wendela Wolbert, docent op een basisschool in Vleuten, probeert al een tijdje aan een woning te komen, maar zonder succes. Nu ze beroepsvoorrang krijgt heeft ze door een project in Utrecht eindelijk een eigen huis, vlak bij de Jaarbeurs.

Maandag kreeg ze de sleutel van haar appartement overhandigd en daar heeft ze enorm lang naar uitgekeken. Tot voor kort woonde ze namelijk nog in een studentenhuis, terwijl ze al een hele tijd aan het werk is. "Ik ga het zeker niet missen dat ik alles moet delen en dat iedereen op verschillende tijden door het huis heen strompelt. Het voelt goed om eindelijk een eigen plek te hebben", vertelt Wolbert aan Hart van Nederland.

Hard nodig

Jonna van de Kam, wijkconsulent van verhuurder Mitros is trots op het project. "De stad Utrecht heeft behoefte aan vitale beroepen", vertelt ze. "We hebben politieagenten, verplegers en docenten nodig. En als ze hier geen woonplek vinden, dan vertrekken ze."

Toch staat niet iedereen in Utrecht erom te springen dat cruciale beroepen voorrang krijgen op een woning. "Mensen die al langere tijd op een wachtlijst staan, moeten ook een de beurt komen", vertelt een Utrechter. Een ander laat weten dat 'iedereen een kans verdient'. Verplegers, maar ook andere beroepen."

Dubbel gevoel

Dit dubbele gevoel ervaart ook Wolbert. "Ik ben niet de enige. Er zijn heel heel veel mensen die op dit moment een huis zoeken", erkent ze. "Ik besef dat ik enorm geluk heb dat ik voorrang krijg door mijn beroep." Maar bovenal is ze - wanneer ze vanuit haar nieuwe appartementje naar buiten kijkt - vooral heel blij en trots. "Als dit project er niet was geweest, had ik nu nog steeds geen woning gehad."

Niet alleen mensen met vitale beroepen krijgen een plekje in het complex. De woningen worden ook toegekend aan bewoners vanuit het Leger Des Heils. "Het zijn mensen die een stukje begeleiding nodig hebben en niet zelfstandig kunnen wonen", vertelt Kam. "We hopen dat dit een goeie combinatie is en dat ze voor elkaar een goeie buur zijn." Hier is Ali Kalaei, een van de nieuwe bewoners die uit het Leger Des Heils komt enorm blij mee. "Na zeven jaar kan ik eindelijk weer op mijzelf wonen".

Piepen en kraken

"We zijn enorm blij met dit project. We hebben betaalbare woningen én vitale beroepen nodig in Utrecht", vertelt Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de lokale PvdA. Het piept en kraakt in de zorg en het onderwijs. Dit wordt nu opgelost met dit project en dat is heel erg mooi."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.