Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna 4 op de 10 Nederlanders in financiële problemen door dure decembermaand

panel

3 dec 2023, 18:00

Bijna 4 op de 10 Nederlanders hebben vanwege de feestdagen moeite om in december financieel de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland.

Bijna 1 op de 10 Nederlanders (9 procent) geeft aan 'zeer veel' moeite te hebben om het hoofd financieel boven water te houden vanwege de feestdagen. Zeker 30 procent geeft aan dat de dure decembermaand 'enigszins' voor geldproblemen zorgt, blijkt uit een representatief onderzoek onder 3389 leden van het Hart van Nederland-panel.

Persoonlijk budget voor cadeautjes

Hoeveel geld iemand aan cadeautjes voor de feestdagen uitgeeft, is erg verschillend. Een kleine groep (6 procent) gaat naar de winkel met een kleine beurs en houdt de hand op de knip: die groep besteedt tussen de 0 en 20 euro. Grofweg 1 op de 5 Nederlanders (22 procent) geeft tussen de 20 en 50 euro uit aan cadeautjes, en 24 procent tussen de 50 en 100 euro.

Dure aankopen

Maar er zijn ook genoeg mensen die juist de feestdagen aangrijpen om grotere cadeaus te geven. Zo geeft meer dan een kwart van de Nederlanders (26 procent) tussen de 100 en 250 euro uit aan presentjes. En 1 op de 8 (12 procent) mensen tast helemaal diep in de buidel en heeft een budget van 250 tot 500 euro. Voor een kleine groep (6 procent) is niets te gek: zij geven aan meer dan 500 euro uit te willen geven.

Daarnaast geven Nederlanders liever meer geld uit aan cadeautjes voor Kerst dan aan Sinterklaas. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft meer geld over voor een berg cadeautjes onder de kerstboom. Eén op de vier Nederlanders trekt liever de portemonnee om schoentjes of een juten zak te vullen (27 procent). De rest van de respondenten zegt aan beide feestdagen geen geld uit te geven.

Hoe besparen?

Een manier om toch wat geld te kunnen besparen in de dure feestmaand, is om cadeaus tweedehands in een kringloopwinkel te kopen. Dat wordt steeds populairder, blijkt uit het panel. Mensen slaan daar dit jaar hun aankopen in vooral omdat het veel geld scheelt (11 procent), maar ook omdat het duurzaam is (5 procent).

Anderen geven aan dit jaar nieuwe spullen aan te schaffen, maar hebben in het verleden wel de kringloopwinkel bezocht voor cadeaus (14 procent). Andere shoppers hebben nog geen bezoekje gebracht bij de kringloopwinkel, maar staan er wel voor open (34 procent). Slechts een kwart (23 procent) ziet het totaal niet zitten om tweedehands cadeautjes te kopen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.