Lifestyle & Entertainment

Wat vindt Nederland: geef jij meer geld uit tijdens de feestdagen?

De feestelijke decembermaand staat weer voor de deur. Volgende week is het Sinterklaas en het is nog vier weken te gaan tot de Kerstdagen. En dan ook nog de jaarwisseling! Voor veel mensen is december dus een extreem dure maand.

Wat er deze maand december uitgegeven gaat worden is natuurlijk nog de vraag, maar geschat wordt dat het meer wordt dan in december vorig jaar. Die maand gaven we volgens het CBS 11 miljard euro uit in de detailhandel, waarvan 2 miljard aan zaken die direct met de feestdagen te maken hebben.

Wat vindt Nederland?

De deelnemers aan Wat Vindt Nederland geven aan de komende feestmaand flink extra te gaan spenderen tijdens de feestdagen. 63 procent geeft in december meer geld uit dan in andere maanden, 35 procent doet dat niet.

Waar geven we al dat geld dan aan uit? Bijna driekwart (73%) zegt het meeste geld te spenderen aan cadeaus voor familie. De helft (50%) zegt veel geld te steken in kerstdiners. Ook wordt er flink gespendeerd aan kerstbomen en -decoraties (29%) en aan allerlei Sinterklaas snoepgoed (26%).

Als Nederlanders zoveel extra geld uitgeven, mag je hopen dat ze daarvoor gespaard hebben. Toch zegt 66% van de Nederlanders dat ze geen spaarpotje klaar hebben staan voor de dure decembermaand. 33 procent heeft zich wel goed voorbereid door geld achter de hand te houden.