Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden omwonenden rond A10 ervaren geluidsoverlast van snelweg

Duizenden omwonenden rond A10 ervaren geluidsoverlast van snelweg

nieuws

3 feb 2023, 14:16

Duizenden bewoners rond de A10-Noord in Amsterdam ervaren meer geluidsoverlast vanwege verwijderde geluidsschermen langs de snelweg. Dat meldt Rijkswaterstaat op basis van een geluidsonderzoek. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat spreekt van "een serieus probleem" omdat het om een fors aantal woningen gaat waar de geluidsproblemen spelen. "Hopelijk leidt het tot maatregelen."

Uit de berekeningen blijkt dat bij bijna 6900 woningen een geluidstoename is van groter dan 0,5 decibel. Van die woningen is bij 1084 woningen een toename van 2,5 decibels of meer. Bij 344 woningen is ook het geluidsniveau binnenshuis te hoog. Omdat de geluidsniveaus in strijd zijn met de wet- en regelgeving, vraagt Rijkswaterstaat een tijdelijke ontheffing van de nalevingsplicht aan bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen.

Onderdelen weggewaaid

De geluidsschermen langs de A10-Noord verkeerden al langere tijd in slechte staat. Meerdere onderdelen waaiden tijdens de storm Eunice, vorig jaar februari, weg. In augustus werden vervolgens meer delen van de geluidswal verwijderd uit veiligheid. Sindsdien ervaren omwonenden toegenomen geluidsoverlast, wat nu wordt bevestigd door het onderzoek van Rijkswaterstaat.

Verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst laat weten het rapport verder te gaan bekijken met het stadsdeel en de GGD. "Een eerste blik op het rapport maakt in elk geval duidelijk wat we al lang weten: er is al meer dan een half jaar een onaanvaardbare toename van de overlast voor heel veel bewoners rond de A10 in Noord."

Vervangen geluidsschermen

In 2025 zouden de geluidsschermen vervangen worden. De wethouder gaat met Rijkswaterstaat overleggen of dat vervroegd kan worden. "Want pas als de nieuwe schermen er staan, is de situatie weer leefbaar voor alle omwonenden."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.