Terug

Volg Hart van Nederland

Dodelijke aardbeving Turkije ook gemeten in Zuid-Limburg

nieuws

6 feb 2023, 14:11

De aardbeving die maandagochtend in Turkije plaatsvond, is ook gemeten door het Nederlandse meetstation in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg, bij Vijlen. Volgens het KNMI is het normaal dat zware bevingen aan de andere kant van Europa ook in Nederland worden gemeten.

"Een zware beving wordt al snel in andere delen van de wereld gemeten", zegt een woordvoerder van het KNMI. Ook meetstations in Groenland namen de beving in Turkije waar. "Door te zien waar een beving gemeten is, kan worden bepaald hoe zwaar de schok was."

Maandagochtend werd eerst een beving met een kracht van 7.8 gemeten, later op de ochtend was er nog een schok van 7.6 of 7.5. In Turkije en Syrië zijn ruim 2600 doden gevallen en zijn 3000 gebouwen ingestort. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen. De verwachting is dat het dodental nog verder zal oplopen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.