Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgen om aanhoudende gevallen van vogelgriep: 'Zo tot stilstand komen, heel naar'

Zorgen om aanhoudende gevallen van vogelgriep: 'Zo tot stilstand komen, heel naar'

Dieren

23 apr 2022, 23:45

Eerst heb je een drukke baan, en dan ben je opeens alles kwijt. Dit overkwam de afgelopen twee weken al zeker zeven pluimveehouders in de regio Lunteren. Bij hen op het bedrijf is er vogelgriep vastgesteld. Dit zorgt voor slapeloze nachten bij veel pluimveehouders, want wie is de volgende?

Pluimveehouders hadden door de hoge energieprijzen en de toenemende voedingskosten al genoeg aan hun hoofd, maar nu zijn de zorgen groter geworden doordat de vogelgriep langer aanhoudt dan normaal. Pluimveehouders zijn gespannen, want het voelt als de loterij. Hoe erg je je best ook doet, je bent nooit zeker of je de dans zal ontspringen.

"Het komt elke dag een kilometer dichterbij," uit biologische pluimveehouder Jaap van Deelen, die op acht kilometer van de nieuwste brandhaard zit. "Dus theoretisch heb ik nog acht dagen en dan ben ik ook aan de beurt."

Voorzorgsmaatregelen

Jaap runt al meer dan twintig jaar een pluimveehouderij met 35.000 biologische kippen. Zijn belangrijkste inkomstenbron zijn de eieren van de kippen. Hij heeft sinds de uitbraak voorzorgsmaatregelen genomen. "Je kunt zorgen voor hygiëne, dus geen bezoekers toelaten en laarzen wisselen."

In 2003 werden al zijn kippen geruimd. "Ik zag vijf, zes dode kippen liggen. Toen dacht ik 'shit'". Dochter Ans zag destijds de ontreddering bij haar ouders. "Ze hadden veel verdriet en de vraag hoe nu verder."

Impact

Twee van de zeven besmette bedrijven zijn in de gemeente Ede gevestigd. De burgemeester en wethouder bellen de boeren om een luisterend oor te bieden. "Als je verhalen hoort dat je jaren hebt gewerkt aan je bedrijf, en het dan op deze manier tot stilstand ziet komen, vind ik dat heel naar om te zien voor die mensen en de dieren zelf", vertelt wethouder Jan Pieter van der Schans.

Minister Staghouwer heeft een extra onderzoek ingesteld of er voldoende maatregelen zijn getroffen.

Foto: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.