Terug

Volg Hart van Nederland

Woonwijken in de ban van de wolf: 'Ons konijn houden we even in het hok'

Dieren

12 dec 2022, 21:04

Het waren spannende momenten voor inwoners in het Betuwse Angeren en het nabijgelegen Huissen. Daar werd afgelopen weekend namelijk meermaals een ronddolende wolf gespot. Het wilde dier maakte daar een ommetje door woonwijken.

Dat wolven ronddolen is niet heel gek voor de tijd van het jaar. Jonge dieren verlaten momenteel hun ouders en gaan alleen op zwerftocht. Daarbij kunnen ze op allerlei plekken terechtkomen, zegt het Wolvenmeldpunt. Dus ook in woonwijken. Maar kan het misgaan?

Eigenlijk niet, zegt Wolvenmeldpunt-woordvoerder Maurice La Haye. "De wolven die we tot nu toe gezien hebben zijn altijd aan de rand van een dorp. Ze zijn gestrest, bang, ze zijn verdwaald. Ze rennen ook heel hard weg, dat zie je op alle plaatjes die voorbijkomen."

Geschrokken

Een van die 'plaatjes' werd gemaakt door Marloes Molthoff. Ze was haar hond aan het uitlaten toen ze ineens een wolf door de straten zag rennen. Ze was er net op tijd bij om iets te filmen, want voor ze het wist was het dier al de hoek om, vlak voor een auto langs. "Eigenlijk schrok ik. Ik dacht dat 'ie aangereden werd. Daardoor stopte ik weer met filmen."

Ze legt uit wat ze daarna zag: "Die auto was op tijd gestopt. Daarna draaide de wolf om en rende hij die straat in", al gebarende in de richting van de bewuste straat. "Toen ben ik er nog achteraangelopen, maar ik heb hem niet meer gevonden. Dat was wel heel jammer."

Tamme wolf?

Andere inwoners van de dorpen zeggen de wolf ook gespot te hebben. Een voorbijganger zegt zich voor te kunnen stellen dat diereigenaren met samengeknepen billen zitten: "het is niet zo leuk als je schapen hebt, of kippen. Die hebben we zelf niet, dus daar maken we ons niet zo'n zorgen over. Maar ons konijn houden we wel eventjes in het hok."

Het wolvenmeldpunt heeft nog wel een tip voor iedereen die een wolf in de buurt denkt te spotten: niet voeren. Dan worden de dieren namelijk tam, maar schijn kan dan bedriegen. Het blijven immers gevaarlijke roofdieren. La Haye: "Als je wel eens bent gebeten door een hond, dan weet je dat je ook niet door een wolf gebeten wilt worden!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.