Terug

Volg Hart van Nederland

Woning compleet ondergepoept door papegaaien: 'Muffe rottingslucht'

Woning compleet ondergepoept door papegaaien: 'Muffe rottingslucht'

Dieren

11 juli 2022, 23:11

Drie papagaaien hebben voor een enorme chaos gezorgd in een huis in Dordrecht. Ze zaten niet in een kooi, maar vlogen los rond. Daardoor lag er o-ve-ral poep. "In alle hoeken en gaten, nooit opgeruimd, van een heel lange tijd."

"Toen de deur open ging roken we een heel muffe rottingslucht. Het was een lucht die binnen no time de straat door ging", vertelt woordvoerder Jelko de Ruijter van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) aan Hart van Nederland. "Binnen troffen we drie papegaaien, vrijwel permanent losvliegend in een huis vol papegaaienpoep, zowel in de woonkamer als in de keuken. Het huis werd niet schoongemaakt, dus je ziet in alle hoeken en gaten papegaaienpoep. Nooit opgeruimd, van een hele lange tijd."

'Niet in de gaten hoe erg het is'

De Ruijter kan wel begrijpen hoe het zo ver is gekomen. "Over het algemeen hebben mensen die wij in dit soort situaties aantreffen zelf niet meer zo goed in de gaten hoe verschrikkelijk schadelijk de situatie is."

Omdat de vrouw weigerde om de poep zelf op te ruimen, heeft de LID het huis professioneel laten reinigen. "Het is erg, omdat je volgens de wet verplicht bent om je dieren een schone leefomgeving te bieden. Het is ongezond voor dieren, maar ook voor mensen", zegt De Ruijter.

Schoonmaak kostte 'vele honderden' euro's

De reiniging kostte 'vele honderden' euro's en die moet de eigenaresse van de papegaaien zelf betalen. De inspectiedienst houdt het huis de komende tijd in de gaten, dus ze kan binnenkort weer een controlebezoekje verwachten. "Als het huis dan nog steeds spik en span is, is er niets aan de hand. Maar als het nou weer een bende is, dan gaan we de dieren in bewaring nemen. Dan gaan ze naar een opvanglocatie. Dan heeft de eigenaar nog steeds de mogelijkheid het huis weer op orde te maken. Dan kan ze, als ze wil, de dieren nog steeds terugkrijgen, maar de kosten zijn dan al fors opgelopen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.