Terug

Volg Hart van Nederland

Wie wil er een alpaca? Babyboom bij Stichting Alpaca Rescue Nederland

Dieren

25 nov 2022, 20:24

Ze zijn zacht, schattig en ideaal om te knuffelen. Alpaca's zijn hot and happening in Nederland. Dat merken ze ook bij Alpaca Rescue Nederland in Zeeland. Ze bestaan pas twee jaar maar vangen nu al zestig wollige beestjes op. Ze zien een stijging in het aantal alpaca's dat opvang nodig hebben en komen nu zelf ruimte te kort.

"We hebben op dit moment vijf zwangere merries rondlopen en bij zes merries zijn de veulens net geboren. Dat is natuurlijk enorm leuk, maar daardoor zit onze opvang nu helemaal vol", laat Mara Houmes-Vlaander van Alpaca Rescue Nederland weten aan Hart van Nederland. De opvang neemt sinds 2020 zieke, verwaarloosde en mishandelde Alpaca's op. "Het begon met drie maar we zitten nu al op zestig. We verzorgen de beesten tot ze weer naar een nieuwe eigenaar kunnen."

Razend populair

De opvang is naarstig op zoek naar mensen die onder de juiste voorwaarden gezonde en sociale alpaca's wil overnemen zodat er weer ruimte vrij komt voor de inmiddels drie dieren die op de wachtlijst staan. "Mensen kopen ze door de hype vaak in een opwelling. Maar ze hebben geen idee hoeveel werk het eigenlijk is om een Alpaca te houden", legt Mara uit. "Je moet er namelijk al twee nemen omdat het kuddedieren zijn en daarnaast hebben ze veel ruimte nodig. Voor een alpaca heb je al 500 vierkante meter aan leefruimte nodig."

De alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in de eind jaren tachtig naar Nederland geïmporteerd. Lang bleef het dier onbekend in Nederland maar in 2015 begon het meer bekendheid te krijgen en waren er 2500 geregistreerd, blijkt uit cijfers van Alpaca Association Benelux. In zes jaar tijd zijn de zachte knuffelbeesten zo'n grote hype geworden dat het aantal geregistreerde alpaca's meer dan verdubbeld is naar 5500. Maar niet alle alpaca's zijn geregistreerd dus de Alpaca Association Benelux denkt dat het aantal in werkelijkheid met duizenden hoger ligt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.