Terug

Volg Hart van Nederland

Wat gebeurt er als de (ontsnapte) enorm giftige groene mamba je bijt?

Dieren

22 nov 2023, 17:56

In Tilburg wordt er al dagen naar een groene mamba van bijna 2 meter gezocht. De slang ontsnapte afgelopen maandag en is nog steeds niet gevonden. Het is een zeer giftige slang, maar wat gebeurt er eigenlijk als de slang je bijt?

Bioloog Freek Vonk legde eerder al uit in een filmpje dat de groene mamba behoort tot de snelste slangen ter wereld. "Maar het zijn ook hele nerveuze slangen, ze zijn superalert." De groene mamba is volgens Vonk niet agressief, maar defensief. Dat betekent dat ze niet zo snel uit zichzelf zullen aanvallen, behalve als ze zichzelf moeten verdedigen.

En de vermiste mamba zal op dit moment best gestrest zijn.

Als de slang je toch bijt, komt er gif in je lichaam. Het gif van de groene mamba is een neurotoxine, legt Walter Getreuer, reptielenexpert van reptielenzoo Serpo in Delft, uit. Dat betekent dat dit gif je zenuwstelsel aanvalt. Daardoor kunnen je organen uitvallen.

Het gif kan al binnen 15 minuten werken. Omdat de mens geen prooi voor het dier is, werkt het gif trager. "Het gif is eigenlijk bedoeld voor muizen en ratten van 50 gram", licht de reptielexpert toe. "Maar in theorie draagt de slang genoeg gif mee om 5 tot 10 mensen mee te doden. Gelukkig zijn ze er zuinig op."

Symptomen

Volgens Vonk beginnen de symptomen met zwellingen en pijn. Daarna krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, braken of stuiptrekkingen. Maar zoals hierboven al gezegd kunnen je organen uitvallen - dus ook je ademhalingsspieren bijvoorbeeld.

Maar goed nieuws: in 70 procent van de gevallen bijt de slang zonder gif toe te dienen, een 'droge beet' dus. In 30 procent van de gevallen dient de slang een klein beetje gif, of een dodelijke hoeveelheid, toe.

Ook is er in Nederland tegengif beschikbaar, zegt Getreuer.

Wat moet je doen als je gebeten bent? Reptielenexpert legt uit

  • Rustig blijven. Zorg dat je hartslag laag blijft. Hoe sneller je hart klopt, hoe sneller het gif zich verspreidt

  • Ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Het handigste is als iemand je ernaartoe rijdt.

  • Doe je sieraden af, lichaamsdelen kunnen namelijk opzwellen

  • Breng verband aan tussen de plek van de beet en je hart. Niet te los, niet te strak. Zorg ervoor dat er nog één vinger tussen kan. Anders kan het gebeuren dat je je aderen afknelt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.