Terug

Volg Hart van Nederland

130.000 dieren dood bij stalbranden, oproep tot strengere regels voor boeren

Dieren

2 mei 2023, 07:46

Ruim 130.000 dieren zijn vorig jaar om het leven gekomen door een brand in de stal waar ze werden gehouden. Dat is iets meer dan in de jaren ervoor. De stijging komt door zeven branden bij boerderijen met kippen. "Eén stalbrand in de pluimveesector kan het aantal dierlijke slachtoffers in één keer flink laten stijgen", aldus het Verbond van Verzekeraars.

In totaal waren er vorig jaar 42 stalbranden. Daarbij kwamen gemiddeld ongeveer 3095 dieren per brand om het leven. Bij 18 branden kwamen dieren om, bij de overige 24 bleven alle dieren ongedeerd.

Onder meer in Varsen in Overijssel ging het vorig jaar flink fout: toen kwamen duizenden kippen om bij een verwoestende stalbrand, te zien in bovenstaande video. In Markelo kwamen vorig jaar duizenden eendenkuikens om bij deze brand:

Duizenden eendenkuikens omgekomen bij grote stalbrand in Markelo
0:27
Duizenden eendenkuikens omgekomen bij grote stalbrand in Markelo

Veel minder dode dieren in 2021

In 2021 waren er 35 stalbranden. Daarbij vonden slechts 6915 dieren de dood, gemiddeld 198 per brand. Toen waren er geen branden bij pluimveebedrijven. In 2020 registreerden de verzekeraars 54 stalbranden met in totaal 108.794 dode dieren, gemiddeld 2015 per keer.

Het Verbond van Verzekeraars wil dat de overheid en boeren maatregelen nemen tegen de branden in stallen. Zo zou er een maximaal aantal dieren per staldeel moeten zijn en zouden stallen elk jaar op brandveiligheid gekeurd moeten worden. Die regels zijn in de maak, maar zijn nog niet ingevoerd.

'Spijtig'

Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO doen veehouders al veel om de brandveiligheid op hun bedrijf te verbeteren. De pluimveehouderij, de varkenshouderij en de kalverhouderij hebben een verplichte elektrakeuring al opgenomen in hun kwaliteitssystemen. LTO werkt sinds 2012 al samen met onder meer de Dierenbescherming en Brandweer Nederland aan het verbeteren van brandveiligheid in stallen. Doel is boeren te helpen bij bijvoorbeeld snel ontdekken van brand, voorkomen van kortsluiting en snel handelen om de gevolgen van een stalbrand te beperken.

"Iedere stalbrand is verschrikkelijk en is er één teveel", zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. "We werken hard aan de verstevigde aanpak van stalbranden." De verplichte brandveiligheidskeuring is daar onderdeel van. Doel van deze maatregelen is het aantal branden in 2026 te hebben gehalveerd ten opzichte van 2020. De stijging vorig jaar onderstreept het belang daarvan, aldus het ministerie. LTO noemt het "spijtig" dat het aantal stalbranden toch weer is toegenomen. "Het laat zien dat we er ondanks alle inspanningen van veehouders nog niet zijn."

Hart van Nederland / ANP

In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over 158.000 dode dieren, in verband met verkeerde aan ANP verstrekte informatie door een dubbeltelling door het Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.