Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelgriep baart Dierenambulances grote zorgen

Vogelgriep baart Dierenambulances grote zorgen

Dieren

25 jan 2022, 17:00

Dierenambulances draaien sinds het begin van dit jaar overuren door de uitbraak van een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Dat zorgt voor torenhoge kosten, terwijl dierenambulances afhankelijk zijn van donaties en bemand worden door vrijwilligers.

Stichting DierenLot, die honderden organisaties voor hulp aan dieren ondersteunt, wil financiële steun van de overheid, maar krijgt tot nu toe geen enkele toezegging, aldus hoofd dierenwelzijn Daniëlla van Gennep.

Elke dag worden vele tientallen verzwakte of dode dieren gevonden. Dierenambulances halen die dieren op. Het gaat meestal om watervogels, maar er worden ook vossen, marters en andere kleine zoogdieren aangetroffen die waarschijnlijk besmet zijn met het virus, aldus de Stichting DierenLot. Soms komen dode vogels zo uit de lucht vallen. "Het is heel zorgelijk", aldus Van Gennep.

Beschermende kledij

William Ploemen, manager van de Dierenambulance Limburg Zuid, noemt de situatie zelfs "buitenproportioneel". Volgens hem wordt er heel veel van de vrijwilligers van de dierenambulance gevergd. Zij moeten 24 uur per dag zo snel mogelijk dode en zieke vogels opruimen, om verspreiding van het virus te voorkomen. En daarvoor moeten ze zich elke keer geheel in beschermende kledij hullen. "Kadaverzakken, wegwerpoveralls, overschoenen en desinfectiemateriaal, het gaat er hard doorheen. De ambulances hebben veel te lijden door het gebruik van de middelen voor desinfectie en schoonmaak."

DierenLot vroeg eerder deze maand aan ministeries of de hulporganisaties overgebleven beschermende pakken en mondkapjes konden krijgen. Volgens Van Gennep kwam er een toezegging, die later weer is ingetrokken. "En we hebben die spullen hard nodig, want in het buitenland zijn al mensen geïnfecteerd door contact met een dier met vogelgriep. De volksgezondheid is in gevaar, het is nog nooit zo erg geweest met de vogelgriep."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.