Terug

Volg Hart van Nederland

Veulenbrigade bestaat dertig jaar en trapt het 'veulentjesseizoen' af

Veulenbrigade bestaat dertig jaar en trapt het 'veulentjesseizoen' af

Dieren

2 mrt 2021, 09:30

De Veulenbrigade in Utrecht bestaat vandaag precies 30 jaar en is de enige plek in Nederland die zieke veulens 24 uur per dag, 7 dagen per week verzorgt in levensreddende situaties. Sinds 1991 is er een team specialisten en dierverzorgers van de Universiteitskliniek voor Paarden die veulens verzorgen in de Veulen Intensive Care.

Het is vandaag 1 maart en dat betekent de opening van het veulentjesseizoen. De periode loopt van maart tot aan april en kent meestal een piek in april en mei. Studenten helpen mee met de verzorging van de paarden, die tot veulenbrigadier en hebben er een slapeloze nacht op zitten.

'Mooiste werk'

Voor docent diergeneeskunde aan de universiteit in Utrecht, Mathijs Theelen, is dit het mooiste werk dat er is: "Het is erg leuk om te werken met jonge dieren, vooral als je ze een lang leven kunt geven", zeht Theelen. "En zo ze zijn zo ontzettend schattig", vult een van zijn studenten aan. "Het feit dat je een leven van een dier kan redden is natuurlijk prachtig."

Bij veulentjes zijn, net als bij veel andere dieren, de eerste paar uur van hun leven belangrijk, als zij niet op tijd gaan drinken bij hun moeder, om wat voor reden dan ook, dan mist het dier belangrijke afweerstoffen. "Als dat voorkomt, krijg je dus hele vatbare veulentjes die intensieve zorg nodig hebben", vertelt Theelen verder.

Onderzoek

Om in de toekomst ook klaar te staan voor mens en dier heeft de Veulenbrigade geld nodig. Om deze intensieve zorg te kunnen blijven leveren, is er regelmatig nieuwe apparatuur, materialen en onderzoek nodig. Daarom zijn ze altijd op zoek naar nieuwe donateurs of donaties. Doneren kan hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.