Terug

Volg Hart van Nederland

Veel meeuwen dood aangetroffen in natuurgebieden, is vogelgriep de boosdoener?

Veel meeuwen dood aangetroffen in natuurgebieden, is vogelgriep de boosdoener?

Dieren

3 mei 2023, 19:44

Bij de Reeuwijkse Plassen vallen de meeuwen in grote getalen dood neer. En niet alleen daar, maar ook in het Eemmeer en in het Zwarte Meer zijn dode meeuwen aangetroffen. Volgens Natuurmonumenten lijkt dit op een mogelijke uitbraak van de vogelgriep.

En deze griep, vaak door trekvogels in de winter meegenomen, is ontzettend besmettelijk. Het is daarom van belang dat deze dode dieren worden geïsoleerd van de rest van de natuur. Heidi Looy, oprichtster van de stichting NatuurlijkHeidi, en haar man Wilco van Roon varen daarom dagelijks op de Reeuwijkse Plassen om deze dode besmette vogels mee te nemen.

'Heel erg'

"Het is verschrikkelijk", zegt Heidi. "Het lijkt wel de Killing fields", stelt ze in alle ernst. "Waar je ook kijkt, waar je ook bent, dagelijks gaan we op pad. Afgelopen zaterdag hebben we er ruim 500 opgehaald. Ze móéten uit het gebied, je kunt ze niet laten liggen want dan gaat de besmetting door."

De vrijwilligers vinden zowel overleden volwassen vogels als kuikens die doelloos rondlopen:

Terwijl Heidi nog een paar dode meeuwen uit het water vist, vervolgt Wilco het verhaal en wijst naar een stervende vogel. "Zaterdag hebben we dit helemaal opgeschoond en we zien nu alweer nieuwe ziektegevallen", zegt hij met een trieste blik. "We zien dode meeuwen maar we zien ook kuikens lopen. Er is nieuw leven maar wat daarvan groot gaat worden weet ik niet."

Al die dode dieren gaat het stel niet in de koude kleren zitten. Heidi: "Dit doet mij wel heel veel. Ik vind dit echt heel erg. We kunnen er niet zo veel aan veranderen behalve dan op tijd en heel veel ruimen."

Vogelgriep?

Fred Prak van Natuurmonumenten kan het aanzicht van de dode dieren ook niet meer aan. Of het om een echte uitbraak van de vogelgriep gaat weet de organisatie nog niet definitief, maar "zeker zijn we pas als we bevestiging krijgen van de laboratoriumuitslagen. Maar het gedrag dat we nu zien, hoe ze er nu bij liggen... alles wijst in de richting van vogelgriep."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.