Terug

Volg Hart van Nederland

Varkens 'structureel mishandeld' met tasers: NVWA doet onderzoek

Dieren

7 dec 2022, 14:02

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar mishandeling van varkens tijdens transport naar aanleiding van undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van RTL Nieuws.

Op de beelden is te zien dat varkens worden geschopt, geslagen en worden mishandeld met een stroomstootwapen als ze worden vervoerd. "Dierenmishandeling", aldus de NVWA. "Het zijn stuitende beelden. Deze wijze van omgaan met varkens is volstrekt onacceptabel."

'Structureel en onjuist gebruik'

De autoriteit gaat de beelden bekijken. "Als we bedrijven of personen kunnen identificeren, gaan we waar we kunnen ook handhaven, want het getoonde gedrag is niet acceptabel en laat zien dat het in de sector nog zeker niet overal goed gaat."

Het gebruiken van een stroomstootwapen bij het vervoeren van varkens is bij hoge uitzondering en onder strikte voorwaarden toegestaan. Op de beelden worden de wapens volgens de NVWA "structureel en op onjuiste wijze" gebruikt. Zo worden ze op gevoelige delen van de dieren gebruikt en krijgen de varkens ook stroomschokken op momenten dat ze geen ruimte hebben om te bewegen.

'Onaangenaam verrast'

Vee&Logistiek Nederland, een belangenorganisatie voor de veehandel en -transport, laat weten "onaangenaam verrast" te zijn door de beelden. "De undercoverbeelden stroken in geen enkel opzicht met de dagelijkse praktijk en de wijze waarop met dieren moet worden omgegaan", aldus de organisatie. De belangenorganisatie laat weten het onderzoek van de NVWA "van harte" te ondersteunen.

Petitie

Varkens in Nood is een petitie gestart voor een volledig verbod op het gebruik van stroomstootwapens op dieren. "De veesector overtreedt op schandalige wijze de wet en veroorzaakt daarmee ernstig leed. De minister moet veel strenger handhaven en zich inzetten voor volledig Europees verbod op tasers", meldt directeur Frederieke Schouten.

De dierenrechtenorganisatie concludeerde in februari dat het nog altijd slecht gesteld is met het dierenwelzijn in sommige slachthuizen. Vooral bij het bedwelmen en doden van varkens gaat het vaak mis en er is te weinig toezicht op de slachthuizen, aldus de organisatie.

Verbod onderzoeken

Minister Piet Adema van Landbouw zegt woensdagmiddag tegen RTL Nieuws dat hij laat onderzoeken of de stroomstootapparaten verboden kunnen worden. "Dit is echt dierenmishandeling, en hier moet op ingegrepen worden."

Voordat er een verbod komt, wordt er onder meer gekeken of de NVWA wel toezicht kan houden op de naleving van het verbod. "Dat moet allemaal nog uitgezocht worden", zegt de bewindsman. Ook de warenautoriteit zegt dat de handhaafbaarheid onderdeel is van het onderzoek. ANP / Hart van Nederland

Beeld: Varkens in Nood

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.