Terug

Volg Hart van Nederland

Utrecht zet 'visdeurbel' bij Weerdsluis in de stad weer aan

Utrecht zet 'visdeurbel' bij Weerdsluis in de stad weer aan

Dieren

6 mrt 2023, 15:28

Utrecht en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben maandag de zogenoemde visdeurbel bij de Weerdsluis in het stadscentrum weer aangezet. Via een onderwatercamera kunnen mensen zien of er vissen voor de gesloten sluisdeuren zwemmen. Door op de visdeurbel te drukken kunnen ze de sluiswachter waarschuwen. Die opent de deuren als er voldoende vissen wachten. Zo kunnen de vissen stroomopwaarts vanaf de Vecht dwars door Utrecht naar de Kromme Rijn zwemmen om daar eitjes te leggen.

In het voorjaar gaan de deuren van de Weerdsluis nog niet zo vaak open aangezien de sluis vooral wordt gebruikt door de recreatievaart. In het verleden konden veel paaiende vissen daarom de Kromme Rijn nooit bereiken.

Duizenden vissen 'maken gebruik' van visdeurbel

Nu de visdeurbel bestaat kunnen onder andere snoeken, brasems, palingen en baarzen verder zwemmen voordat ze opgegeten worden door bijvoorbeeld reigers of aalscholvers. Vorig jaar, toen de visdeurbel voor het eerst functioneerde, zijn ruim 10.000 vissen de sluis gepasseerd volgens het hoogheemraadschap.

Het is voor de vissen belangrijk dat er onder water in de stad schuil- en rustplaatsen zijn. Daarom heeft het schap her en der in de grachten stenen neergelegd, die zijn gemaakt uit gruis van de Domtoren. Vlak voor de viscamera bij de deurbel ligt een stuk van de oude Domtoren. Kijkers kunnen de hele dag volgen wat er bij de viscamera gebeurt. Op de site visdeurbel.nl wordt ook de stand van het aantal doorgelaten vissen bijgehouden, aldus het schap.

De visdeurbel werd vorig jaar zelf gebruikt, in totaal is de bel meer dan 100.000 keer 'ingedrukt':

Visdeurbel in Utrecht wekt interesse vanuit de hele wereld, a...
1:48
Visdeurbel in Utrecht wekt interesse vanuit de hele wereld, a...

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.