Terug

Volg Hart van Nederland

Tijn neemt proef op de som: kan je een supermarktei uitbroeden?

Tijn neemt proef op de som: kan je een supermarktei uitbroeden?

Dieren

23 feb 2023, 21:55

Als je een doosje eieren koopt in de supermarkt, ga je ervanuit dat ze onbevrucht zijn en je niet ineens een kuikentje in huis hebt. Maar Tijn Elferink probeerde er een paar uit te broeden en met succes.

Elferink is zelf gezondheidsjournalist en doet zijn verhaal in De 538 Middag met Frank. Hij vertelt dat hij op internet las dat bepaalde eieren in de supermarkt wel eens bevrucht zouden kunnen zijn. "Ik experimenteer wel vaker en ik dacht: ik geloof er niets van, maar laat me dan maar bewijzen dat het niet zo is. Dus ik nam de proef op de som."

Supermarktei uitbroeden, Tijn doet het

Supermarktei uitbroeden, Tijn doet het

'Dit kan niet waar zijn'

Hij deed onderzoek en leerde dat de meeste eieren in de supermarkt niet bevrucht zijn. "Je moet dus ook specifiek biologisch dynamische eieren kopen en daar proberen ze zo goed mogelijk de natuur na te bootsen door er ook hanen rond te laten lopen."

Tijn koopt de eieren en stopt ze op een aangename temperatuur in een fermentatiemachine. "Na drie weken zat er dus een heel klein barstje in een van die eieren en hoorde ik 'piep piep'. Ik dacht echt: dit kan niet waar zijn." Er blijkt wel een klein, geel bolletje in te zitten. Het experiment is dus geslaagd. Tijn gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het helemaal niet zo raar is dat het is gelukt. "Wat ik dus leerde is dat de kip eerst alle eieren legt en dan gaat de kip pas broeden. Dus het is helemaal niet gek dat dat ei eerst even koud is en dan pas wordt opgewarmd door de kip."

Don't try this at home

Door het experiment loopt er ineens een kuiken in huis. "De kleine woont inmiddels bij een adoptiegezin, want ik woon midden in Amsterdam en wat moet je daar met een kip? Het kan ook nog een haan worden, dat zouden de buren niet zo leuk vinden", zegt Elferink.

Hij waarschuwt dan ook: "Don't try this at home, want als er een kip uitkomt, moet je er wel een plekje voor hebben. Een dier mag niet lijden onder mijn stomme experimenten. Je kunt hem echt niet naar buiten sturen nu. Dat is gewoon dierenmishandeling, want het is veel te koud."

Meer opvallende mediafragmenten, zoals Fred Teeven die een bizarre oplossing voor de personeelsproblemen heeft, worden besproken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK. Je luistert hem hieronder:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Beeld: Tijn Elferink

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.