Terug

Volg Hart van Nederland

Tientallen ernstig verwaarloosde honden ontdekt bij broodfokker in Deurne

Tientallen ernstig verwaarloosde honden ontdekt bij broodfokker in Deurne

Dieren

2 mrt 2023, 13:06

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vrijdag tijdens een inspectie bij een hondenfokkerij in Deurne 21 honden in bewaring genomen. Dit gebeurde na overleg met de rijksdienst RVO en in samenwerking met de politie. Inspecteurs vonden honderd dieren in een paardenstal en op een zolder waar de honden op beton lagen.

Van de 21 in bewaring genomen honden gaat het voornamelijk om Chowchows, waarvan de helft pups zijn. Vrijwel alle honden die tijdens de inspectie zijn aangetroffen hebben een vervilte vacht. En veel dieren hebben een verwaarloosd gebit en hebben luchtweg-, darm- en schurftmijtinfecties.

"Verder had een aantal honden verwondingen en abcessen door onderlinge gevechten. Een moederhond had een slecht behandelde baarmoederontsteking en koorts", aldus de LID.

De dieren worden nu opgevangen op een geheime locatie, waar ze de juiste (medische) verzorging krijgen. De kosten hiervan zijn voor de broodfokker.

Eerder in de fout

De fokker is geen onbekende van de LID en de politie. Hij heeft eerder broodfokkerijen gehad in andere gemeentes. "Na het oplopen van de bestuurs- en strafrechtelijke druk verdween de beklaagde telkens met de noorderzon om in de volgende gemeente opnieuw te starten."

Op het adres in Deurne verblijven nu nog zo'n tachtig honden waarvan de gezondheid en verzorging slecht is. De fokker moet er nu zo snel mogelijk voor zorgen dat alle dieren goede huisvesting en verzorging krijgen. Zorgt hij hier niet voor, dan leidt dat tot vervolgsancties. Als de politie het proces-verbaal heeft opgemaakt, buigt ook het OM zich over de zaak.

Dwangsom

Tijdens een eerdere controle in Deurne had de man de administratie van onder meer paspoorten en inentingsbewijzen niet op orde. Daarvoor legde de RVO hem een dwangsom op voor een bedrag van duizenden euro's. Die wordt nu geïnd omdat hij de administratie nog steeds niet op orde heeft.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.