Terug

Volg Hart van Nederland

Ineens komen er tientallen beagles uit laboratoria, maar wie vangt ze op?

Dieren

5 mrt 2023, 21:13

Op verschillende plekken in Friesland zijn begin vorige maand ongeveer tachtig beagles opgevangen via de Stichting Hulp en Herplaatsing huisdieren uit Leeuwarden. De dieren zijn afkomstig uit laboratoria die de honden gebruiken voor onderzoek.

Normaal gesproken vangt de stichting zo'n vijftien beagles op per maand, dat zijn er nu dus meer dan vijf keer zo veel. De hondjes hoeven niet lang te wachten op een nieuw huis, meer dan 160 mensen hebben zich als eventuele baasjes voor de viervoeters gemeld.

Toch komt niet iedereen zomaar in aanmerking om een van de hondjes mee naar huis te nemen. "We zoeken echt alleen gezinnen zonder kinderen waarvan er het eerste half jaar altijd iemand thuis is.", vertelt Ed Pols van Stichting Hulp en Herplaatsing huisdieren uit aan Hart van Nederland.

De hondjes zitten in kennels met andere honden, maar ontmoeten geen andere mensen naast hun verzorgers. Daarom hebben ze moeite met andere mensen wanneer ze uit de laboratoria komen.

Laboratoria

We hebben drie van de grootste laboratoria van ons land gevraagd hun beleid toe te lichten als het gaat om dierproeven met beagles. Eén van hen laat onder meer weten dat ze er alles aan doen om voor de honden als die niet meer nodig zijn een goed thuis te vinden.

"Binnen de onderzoeken van Charles River herkennen we geen aanzienlijke toename in het aantal beagles.

Omdat wet- en regelgeving het vereist, worden honden zoals beagles bij onze onderzoeken ingezet voor medicijnontwikkeling. Deze medicijnen hebben al vele technische en digitale labtesten zonder dieren op veiligheid en werkzaamheid doorstaan en gaan bijna op de mens getest worden.

Vlak voordat deze menstests plaats mogen vinden, is een diertest op één niet-knaagdiersoort zoals een hond vaak verplicht. We volgen dan een goed verzorgd dier dat deze stof ontvangt en kijken zo of de eerdere labtesten kloppen en er geen bijverschijnselen optreden. Omdat dieronderzoek ooit is gestart met de inzet van beagles in medicijnonderzoek, kan ten behoeve van vergelijking (geen appels met peren vergelijken) hiervoor doorgaans in onze sector voor beagles worden gekozen.

Volgens ons beleid wordt er alleen een dier ingeslapen door professionele euthanasie wanneer dat voor aanvullend anatomieonderzoek ten behoeve van veiligheid van de medicijnen vereist is. Indien dat niet het geval is en het dier klaar is met het onderzoek, wordt er voor de dieren via ons eigen netwerk van medewerkers en familie en via adoptie-organisaties een nieuw thuis gezocht."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.