Terug

Volg Hart van Nederland

Slachthuis in Epe voorlopig dicht na schokkende beelden dierenmishandeling

Slachthuis in Epe voorlopig dicht na schokkende beelden dierenmishandeling

Dieren

2 juli 2021, 16:24

Het slachthuis Gosschalk in Epe moet van toezichthouder NVWA vanaf zaterdag voorlopig de deuren sluiten. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. De Tweede Kamer had eerder deze week aangedrongen op sluiting, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

Dierenrechterorganisatie Varkens in Nood sloeg maandag alarm over het slachthuis, waarna de NVWA het onder verscherpt toezicht stelde. Op heimelijk gemaakte videobeelden is te zien medewerkers varkens schoppen en slaan, en stroomstoten geven aan varkens en koeien.

Ze zouden de overtredingen bewust zoveel mogelijk buiten het zicht van de camera's begaan. Ook zouden ze elkaar een seintje geven als de toezichthouder van de NVWA in aantocht was.

Gedegen plan

De NVWA heeft een deel van de beelden geanalyseerd en daarbij overtredingen geconstateerd. Sindsdien hebben inspecteurs ter plaatse vastgesteld dat bij de slachterij nog meer mis is met het dierenwelzijn. Daarop is besloten per direct de erkenning van het slachthuis te schorsen. Vrijdag mag het werk nog worden afgemaakt, daarna gaat het bedrijf voor onbepaalde tijd dicht.

Gosschalk moet eerst met een "gedegen" plan van aanpak komen om te zorgen dat dieren er voortaan wel fatsoenlijk worden behandeld voordat zij worden gedood. Daarbij moet aandacht zijn voor de wijze van leidinggeven, voor de vakbekwaamheid van medewerkers die met levende dieren werken en ook voor de slachtsnelheid. Pas daarna mag het bedrijf met de NVWA komen praten over heropening.

McDonald's niet happy

Fastfoodketen McDonald's besloot een dag later per direct te stoppen met het afnemen van rundvlees van het slachthuis. "Nadat we de beelden hebben gezien waren we enorm geschokt en geschrokken. Dit is niet acceptabel. We zijn direct gestopt met het afnemen via onze toeleverancier van rundvlees van Gosschalk. Dierenwelzijn heeft bij ons de hoogste prioriteit", aldus de zegsvrouw van McDonald's.

Volgens haar gaat het om ongeveer 20 procent van het rundvlees in de reguliere hamburgerproducten in Nederland. McDonald's wil dat de zaak grondig wordt onderzocht.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.