Terug

Volg Hart van Nederland

Schuur ontdekt met 131 verwaarloosde konijnen die moesten drinken van water met lijkjes

Schuur ontdekt met 131 verwaarloosde konijnen die moesten drinken van water met lijkjes

Dieren

13 juni 2022, 19:27

Konijnenopvangen deden afgelopen weekend een schokkende ontdekking in een schuur in het Friese Weststellingwerf: 131 verwaarloosde konijnen. "Dat dit in Nederland kan, vind ik bizar", zegt Aniek Kalkman, eigenaar van opvang Het Konijnenparadijs De Blesse. "Zoiets ergs had niemand van ons ooit meegemaakt."

Aniek kwam, net als collega's vanuit het hele land, naar de schuur nadat er een bericht werd geplaatst op de Facebook-pagina van de landelijke konijnenopvang. Daarin stond dat er een konijnenfokker was overleden en dat ongeveer tachtig konijnen een nieuw baasje zochten. "We dachten: daar moeten we direct heen."

Knagen

Toen ze daar aankwamen bleek dat het probleem veel groter was dan tachtig konijnen. "Het waren 131 konijnen, tig kippen en veertig tot vijftig cavia's. En er lagen ook dode dieren tussen. We liepen tussen de lijken door die door maden werden opgegeten", zegt Aniek. Met de dieren die nog leven, gaat het niet goed. "De dode dieren lagen in het water waar de konijnen uit moesten drinken. Ook hebben alle konijnen oormijt en veel hebben infecties."

Het is haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Het heeft een enorme impact. Zoiets ergs had niemand van ons ooit meegemaakt. Al die dierenlijkjes en ammoniakgeur." Daarnaast is er vooral ook onbegrip. "Dit huis staat midden in een woonwijk. Het moet wel dat zij iets geroken of gehoord hebben, kippen maken immers lawaai. Mensen moeten hier toch last van hebben gehad?"

Opgevangen

Alle dieren zijn onderverdeeld in zes opvanglocaties. "Ze kunnen zieker worden als we ze allemaal bij elkaar zetten", legt Aniek uit. "Onze opvang was eigenlijk vol, maar je kunt die diertjes niet aan hun lot overlaten."

Het duurt nog wel even voordat de konijnen een nieuw baasje krijgen. "Bij sommige moeten de tandjes eruit. We moeten zes ogen laten verwijderen omdat ze zwaar ontstoken zijn. Bij één konijn moet mogelijk een pootje worden geamputeerd. Als ze allemaal gecastreerd en ingeënt zijn, dan kunnen we een ander huisje voor hen zoeken."

Doneeractie

Inmiddels zijn 5 van de in totaal 131 konijnen overleden. "We streven ernaar dat er niet meer dan tien doodgaan. We gaan ervanuit dat ze het redden." Om alle medische kosten te kunnen betalen, zijn de konijnenopvangen een doneeractie gestart. Daar is al een paar duizend euro mee opgehaald. "Fantastisch, we zijn er heel blij mee. Maar ik hoop vooral dat mensen niet zomaar een konijn kopen. En houd de buurt in de gaten. Dit was niet nodig geweest."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.