Terug

Volg Hart van Nederland

Schokkende undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk: varkens geschopt en geslagen

Schokkende undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk: varkens geschopt en geslagen

Dieren

28 juni 2021, 18:46

Medewerkers van slachthuis Gosschalk in het Gelderse Epe schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien. Dat meldt Varkens in Nood op basis van undercoverbeelden. De dierenrechtenorganisatie heeft aangifte gedaan.

Maandag is het slachthuis door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectiedienst hield al een extra oogje in het zeil, omdat er in het slachthuis in het verleden al vaker overtredingen waren ontdekt. Maar dat de misstanden zo erg zijn als te zien is op de uitgelekte beelden, schokt de NVWA.

Uit zicht van camera's

Op de undercoverbeelden, die eind vorig jaar en begin dit jaar in opdracht van Varkens in Nood door een tijdelijke medewerker zijn gemaakt, is te zien dat koeien en varkens structureel worden mishandeld door medewerkers van het slachthuis. De dierenrechtenorganisatie heeft de beelden maandag gedeeld.

(Let op: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren, tekst gaat verder onder video)

Het personeel beging de overtredingen expres buiten het zicht van de toezichtcamera's. Daarnaast zouden ze elkaar een seintje geven als inspecteurs van de NVWA in aantocht waren. De desbetreffende medewerkers zijn inmiddels geschorst.

Nu het slachthuis onder verscherpt toezicht staat, moet er een officiële dierenarts aanwezig zijn bij het laden en lossen van de dieren. Hierdoor kan het slachthuis niet meer om 3.00 uur beginnen, maar moet nu twee uur langer wachten. Ook worden er meer camera's opgehangen in het complex.

Minister krijgt 'buikpijn'

'De manier waarop deze slachthuismedewerkers met dieren omgaan is volstrekt onacceptabel', aldus de toezichthouder van de NVWA. Ook minister Carola Schouten van Landbouw reageert geschokt op de beelden. "Daar krijg je gewoon buikpijn van." Het gedrag van de medewerkers kan volgens haar "absoluut niet door de beugel".

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot wil opheldering van de bewindsvrouw. De D66'er spreekt van een "wantoestand" in het slachthuis. "Dit kunnen we eenvoudigweg niet langer tolereren, het gebeurt te vaak", stelt hij.

Gosschalk is 'geschrokken'

Gosschalk laat in een verklaring weten geschrokken te zijn van de beelden. 'Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn.' Het slachthuis zegt een onderzoek in te stellen naar de misstanden en verschillende maatregelen te nemen. Zo wordt gedurende het onderzoek de slachtcapaciteit verlaagd.

De Partij voor de Dieren (PvdD) brengt in herinnering dat de Tweede Kamer minister Schouten vorig jaar al heeft opgedragen om slachterijen een verlaging van het slachttempo op te leggen. "Dit zijn geen excessen, geen incidenten", zegt Kamerlid Leonie Vestering. 

Tekst: ANP / Foto: Varkens in Nood

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.