Terug

Volg Hart van Nederland

Schaap voor dood achtergelaten in hitte, oververhit kalfje gered door omstanders

Schaap voor dood achtergelaten in hitte, oververhit kalfje gered door omstanders

Dieren

20 juli 2022, 18:52

Tijdens deze warme dagen is het belangrijk om goed te hydrateren. Voor de mens én voor het dier, maar dit ging gistermiddag totaal mis bij een boer in het Brabantse plaatsje Made.

Joyce reedt met de auto langs een weiland op de Drimmelseweg en zag een uitgedroogde kalf op sterven liggen. "Het kalf stond alleen in een aparte omheiing zonder water, in de brandende zon. Het diertje was stervende."

"Toen we dichterbij kwamen en goed keken, zagen we dat het kalfje amper op zijn benen kon staan en totaal oververhit was. Moeder koe kon er niet bij, zij stond aan de andere kant van het hek. Ze was in paniek en stond luidkeels te blèren", vertelt Joyce aan Hart van Nederland.

Laaiende boer 'opsodemieteren van terrein'

"We vulden een bloempot met water van de buren en goten dit over het kalfje heen. Het dier was te zwak om te drinken. We goten voorzichtig het water in het bekje". Joyce nam meteen contact op met de dierenpolitie. Terwijl ze wachtte op professionele hulp kwam de eigenaar kijken 'wat er aan de hand was'. De boer was op zijn zachtst gezegd niet blij met de hulp. "Hij was laaiend. We moesten opsodemieteren van zijn terrein".

Niet veel later kwam de politie en handhavers van de gemeente ter plaatse. "Er was inderdaad een woordwisseling, maar toen wij arriveerde werkte de eigenaar mee", vertelt Malou Joosten-Stillekens, woordvoerder politie aan Hart van Nederland. De dierenarts heeft er samen met Joyce voor gezorgd dat het kalfje het gered heeft.

Alsof het leed van het kalfje nog niet genoeg was, bleek verderop in het weiland van de eigenaar een schaap te zijn gestorven van de hitte. Ook dit dier stond in de volle zon, zonder schaduw en had geen water. "We hebben de eigenaar een proces verbaal 'onthouden van zorg' opgelegd", vertelt Joosten-Stillekens. "Er is te weinig gedaan om de dieren veilig te stellen en door de hete temperaturen te loodsen."

Openbaar Ministerie

Het dossier gaat naar het Openbaar Ministerie waarna de officier van justitie zich verder zal buigen over de casus rond het gedrag van de betrokkene en het welzijn van de dieren. Ook is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) op de hoogte van de situatie. Agenten reden ter controle dinsdagavond nog een keer langs de weilanden, maar zagen geen dieren meer. Ze waren volgens een woordvoerder waarschijnlijk naar binnen gehaald.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.