Terug

Volg Hart van Nederland

Roelof legt zijn zestien dode schapen aan de weg: 'Mensen moeten zien wat wolf aanricht'

Dieren

16 jan 2023, 19:51

Bij hobbyboer Roelof Groen in het Friese Boijl zijn zestien schapen gedood door een wolf. Het is al de vierde keer dat zijn kudde wordt aangevallen door één of meerdere wolven. Uit protest laat hij de kadavers van de schapen langs de kant van de weg liggen.

Tot afgelopen weekend had Groen 44 schapen in zijn weiland rondlopen. Daarna waren het er zestien minder. Zondagochtend vond hij elf doden schapen, en vijf moesten daarnaast vanwege verwondingen door de veearts worden ingeslapen. "Het was een ravage."

"Het leek erop dat de wolven de schapen mee wilden sleuren", zegt Groen tegen Hart van Nederland in deze video:

Roelof legt zijn zestien dode schapen aan de weg: 'Mensen moeten zien wat wolf aanricht'
1:42
Roelof legt zijn zestien dode schapen aan de weg: 'Mensen moeten zien wat wolf aanricht'

"Wat een dierenleed hij kan aanrichten in één nacht. Ik vind het verschrikkelijk", zegt hij geëmotioneerd. "De schapen zijn ook niet in één keer dood, maar ze lijden nog een tijdje. Het janken staat me nader dan het lachen."

Vierde keer

Het is al de vierde keer dat de schapen van Groen worden aangevallen. "Vorig jaar waren het er achttien in één keer. Het lijkt wel alsof ze mij moeten hebben. Ik heb een abonnement op de wolven, denk ik." Groen wilde er bijna mee stoppen, maar hij is nou eenmaal dol op zijn schapen. "Ik heb ze voor mijn hobby. Ik heb ze voor mijn liefhebberij."

Waarom grijpen wolven zo vaak schapen?

Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen. Schapen zijn gewend om zich te gehoorzamen aan 'schapenhonden', zoals de bordercollie. Die honden worden ingezet om schapen te drijven.

"Een schaap ziet het verschil niet tussen een hond en een wolf", aldus Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging. "Door het schapendrijven hebben schapen geen enkel natuurlijk verdedigingsmechanisme. Ze lopen eerder naar de wolf toe dan dat ze ervan wegrennen."

Daarbij zijn volgens Lelieveld bijvoorbeeld runderen en paarden beter beschermd. "Die hebben meer economische waarde. De economische waarde van schapen is niet bijzonder hoog. De maatregelen tegen schapen zijn duurder dan de waarde van schapen."

Dit keer denkt de hobbyboer dat het gaat om een roedel. Het is overigens niet bevestigd of het echt om een wolvenaanval gaat. Toch vindt de hobbyboer dat er meer gedaan zou moeten worden om de wolf te weren uit het gebied. Uit protest heeft hij de getroffen schapen aan de weg op een rij gelegd. Daarnaast staat een bordje met de tekst 'wolf' geschreven. "De mensen moeten zien wat die wolf hier aanricht. Ze moeten wat aan de wolf doen. Dit kan zo niet."

Wolven worden steeds vaker gezien in Nederland. Zo filmde Cyriel Niessen uit het Limburgse Arensgenhout vorige week woensdag een wolf die over de akker rende. Diezelfde dag werd ook een wolf gespot in Waardenburg. Bekijk hieronder de beelden.

Cyriel filmt rennende wolf op weg en akker: 'Hoe kan dit overdag?'
0:32
Cyriel filmt rennende wolf op weg en akker: 'Hoe kan dit overdag?'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.