Terug

Volg Hart van Nederland

Rina vangt zwakke lammetjes op in haar eigen huis: 'De hond speelt met ze'

Rina vangt zwakke lammetjes op in haar eigen huis: 'De hond speelt met ze'

Dieren

12 apr 2022, 16:31

Het is een opvallend, maar ook heel vrolijk gezicht: in de Zeeuwse woonkamer van Rina van Oeveren en haar man huppelen lammetjes rond. "Dat is niet per se omdat we het zo leuk vinden, maar het is echt nodig", vertelt Rina tegen Hart van Nederland.

De man van Rina houdt samen met zijn broer als hobby schapen in het dorp Ouwerkerk. Ook deze lente worden er weer veel lammetjes geboren. De hobbyboeren lopen alleen tegen één probleembje: er zijn dit jaar veel vierlingen geboren, terwijl een schaap eigenlijk maar één of twee kleintjes kan lammeren.

Daarom moeten Rina en haar man de 'overgebleven' lammetjes nu noodgedwongen in huis opvangen. "Vaak als er een vierling wordt geboren wassen wij de zwakste lammetjes in een emmer met zout. Zo raken ze hun geur kwijt. Vervolgens smeren we ze in met bloed van een schaap met maar één lammetje. Die kan het lammetje dan opnemen als haar eigen."

'Hond Timmy is lammetjespapa'

Deze lente zijn er echter heel weinig schapen die maar één lammetje hebben gekregen. En dan zit er dus niets anders op dan de zwakste lammetjes in huis te nemen. Hond Timmy vindt het volgens Rina helemaal geweldig. "Als de lammetjes binnenkomen likt hij ze schoon. Hij speelt ook met ze. Het is echt een lammetjespapa."

De zwakke lammetjes blijven de komende weken nog in huize Van Oeveren om aan te sterken. Daarna gaan ze langzaamaan wennen in de stal. "Hoe lang het duurt verschilt echt per lammetje", legt Rina uit. "Soms zijn ze na twee dagen al gewend in de stal, maar het kan ook een week duren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.