Terug

Volg Hart van Nederland

Ratten met rugzakjes moeten aardbevingsslachtoffers redden

Dieren

9 feb 2023, 14:51

Ratten die na een aardbeving onder het puin op zoek gaan naar slachtoffers: binnenkort moet het mogelijk zijn. Sander Verdiesen werkte voor zijn stage aan de Technische Universiteit Eindhoven aan een rugzakje met daarin een cameraatje.

"De rat draagt een rugzakje met daarin technische dingen", legt Sander Verdiesen uit aan Hart van Nederland. "Daar zit een camera in die beelden kan versturen via een zender. Die beelden worden ook opgeslagen. De rat draagt daarnaast ook een knopje waar ze aan kunnen trekken als hij iemand heeft gevonden. Dan weet men waar een slachtoffer ligt onder het puin en kunnen ze gerichter zoeken."

Nog niet inzetbaar

De ratten worden nog niet ingezet in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië, waar vermoedelijk nog veel slachtoffers onder het puin liggen. Wanneer de ratten wel ingezet kunnen worden, weet Verdiesen nog niet. "We zijn helaas nog niet zover om dat te doen. We zijn de eerste die dit doen, en er moet nog onderzocht worden wat de ratten allemaal kunnen."

Zo wordt nog onderzocht wat er gebeurt als ratten eten tegenkomen of hoe ratten reageren als een slachtoffer ze eng vindt." En dat onderzoek kost volgens Verdiesen veel tijd. "Als we er heen gaan, moeten we zeker weten dat het goed werkt."

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot nu toe elf mensen en een hond gered uit de puinhopen in Turkije. Woordvoerder Jop Heinen vertelt erover:

Nederlands reddingsteam haalt mensen levend onder puin vandaan in rampgebied
0:33
Nederlands reddingsteam haalt mensen levend onder puin vandaan in rampgebied

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.