Terug

Volg Hart van Nederland

Foutje, bedankt! Panda Fan Xing blijkt na twee jaar geen jongen maar een meisje

Dieren

23 dec 2022, 06:40

De jonge reuzenpanda Fan Xing, die in 2020 in Ouwehands Dierenpark is geboren en daar nu nog woont, is geen jongen maar een meisje. Het dierenpark kwam daar achter toen het dier werd onderzocht omdat het binnenkort naar China verhuist.

Dat vertelden de directeur van Ouwehands Dierenpark Robin de Lange en verzorger José Kok donderdagavond in Op1. "Het is heel erg moeilijk te zien", zei de verzorgster. "En we waren er zo van overtuigd dat het een man moet zijn, dat het nooit in ons is opgekomen om daaraan te twijfelen."

Uitgeleend door China

Het jong Fan Xing en moeder Wu Wen en vader Xing Ya zijn door China uitgeleend aan Ouwehands Dierenpark. Xing Ya en Wu Wen kwamen in 2017 naar Nederland en blijven 15 jaar in Rhenen. Jongen die zij krijgen mogen maximaal vier jaar in de Rhenense dierentuin blijven en moeten daarna terug naar het fokcentrum in China.

Reuzenpanda's komen in het wild alleen in China voor. Het fokprogramma is succesvol, want de diersoort geldt niet meer als bedreigd, maar is nog wel kwetsbaar.

Voortplantingsprogramma

In het vierde levensjaar zijn panda's geslachtsrijp. Fan Xing gaat in China meedoen aan een voortplantingsprogramma. Fan Xing is in januari bij zijn moeder weggehaald. Het park hoopte dat moeder Wu Wen opnieuw drachtig zou worden als haar jong bij haar weg zou zijn. Vrouwtjepanda's zijn maar een tot drie dagen per jaar vruchtbaar. Pas bij een geboorte staat vast of een paring succesvol is geweest.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.