Terug

Volg Hart van Nederland

Paarden dood, ziek of kwijt: eigenaren starten zaak tegen misstanden bij opfokstal

Dieren

19 jan 2023, 20:05

Tientallen jonge paarden van een opfokstal in Friesland zijn het afgelopen jaar ziek geworden, verdwenen, of overleden. De veulens werden daar afgelopen jaar opgevangen om te socialiseren en op te groeien. Maar dat ging gruwelijk mis.

Annemieke Vincourt is een van de eigenaren van de veulens die ondergebracht werden in de opfokstal in het Friese Nes. Ze kwam er bij toeval achter dat een van haar paarden was overleden. Een ander is ziek en weer een ander is nog steeds verdwenen. De opfokker wil volgens Annemieke niet zeggen waar het veulen is.

Fatale afloop

De eigenaresse kwam bij de opfokker terecht nadat een van haar vaste opfokkers ernstig ziek werd. Ze was blij dat ze een plek had gevonden voor haar jonge paarden, tot ze er begin december bij toeval ineens achter kwam dat een van haar jonge dieren was overleden. "Wij wisten helemaal van niks. We zijn ook niet geïnformeerd", zegt Annemieke tegen Hart van Nederland.

Met een simpele wormenkuur had de fatale afloop misschien voorkomen kunnen worden, weet Annemieke. "Die heeft het paard waarschijnlijk niet gehad. Ik vind dat heel erg. Wetende hoeveel pijn 'ie heeft gehad. Dat vind ik nog het ergste. En dat terwijl we er wel wat aan hadden kunnen doen."

Vermist en ziek

Als Annemieke direct haar andere paarden bij de fokker wil ophalen, komt ze erachter dat een van haar paarden vermist is. "Op de dag van vandaag weten we eigenlijk niet waar hij is." Het andere paard is ziek door rode bloedwormen. "Die eten zich door de darmwand heen. De darmwand gaat ontsteken en daar gaat een paar dood aan als je die niet op tijd behandelt." Volgens Annemieke knapt het dier langzaam op, maar is het nog onzeker of het helemaal goed afloopt.

Meer gedupeerden

Ze besluit om een bericht over de situatie te schrijven op sociale media. Meer en meer gedupeerden melden zich daarna. De eigenaren van de paarden laten het er niet bij zitten en starten een zaak tegen het opfokbedrijf. Ze worden bijgestaan door advocaat Stephan Wensing. "Ik sta op dit moment acht eigenaren bij, die samen een flink aantal paarden in de opfok hebben gehad. Een aantal van de dieren zijn overleden, een aantal ziek en een aantal geheel verdwenen", legt hij uit aan Hart van Nederland.

"Als opfokstal heb je de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk op de paarden die de eigenaren aan je hebben toevertrouwd te verzorgen. Daar lijkt in deze zaak totaal geen sprake van", aldus de advocaat.

De beschuldigde stalhouder wil vooralsnog niet reageren op de kwestie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.