Terug

Volg Hart van Nederland

Oververhitte varkens bij lange wachtrijen voor de slachterij: 'Dit is echt niet goed'

Oververhitte varkens bij lange wachtrijen voor de slachterij: 'Dit is echt niet goed'

Dieren

19 juli 2022, 20:24

Veewagens vol met varkens stonden maandag en dinsdag uren lang te wachten in de hitte voor een slachterij. De varkens moesten wachten in een bloedhete vrachtwagen en vertoonden ernstige symptomen van hittestress.

Op beelden van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals is te zien dat de dieren een hoge ademhaling hadden. "Het mag niet mogelijk zijn dat we varkens in wagens laten braden", aldus Madelaine Looije, inspecteur bij de organisatie.

'Slaat nergens op'

"Dit is gewoon echt niet goed", vertelt Looije aan Hart van Nederland. Ze was vandaag in Apeldoorn bij de slachterij waar een wagen met varkens uren in de hitte stond te wachten. "Dit slaat nergens op. Het is te extreem weer om dieren te vervoeren."

"De varkens waren extreem vermoeid", gaat ze verder. "Sommige konden niet meer lopen en waren totaal oververhit. De warmte is zo erg dat de organen van de dieren beginnen te falen. Ze stikken en komen in een shock terecht. De vermoeide dieren worden ter plekken in de wagen gedood."

Temperatuur waarin vervoeren mag

Het "vervoeren of laten vervoeren van dieren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent" is in Nederland verboden. Hittestress is een overtreding van dit verbod, maar hoe kon het maandag en dinsdag dan toch zo ver komen? Het blijkt in de praktijk moeilijk handhaven wanneer het "te warm" is.

"Als het 35 graden in de schaduw is, wordt dit genomen als maatstaf, terwijl het in de zon makkelijk 40 graden is. Vandaag heb ik 34 graden in de schaduw gemeten", vertelt Looije. Een temperatuur waarin je 'officieel' nog dieren mag vervoeren.

Binnen kwartier gelost

Woordvoerder Nancy Aschman van de slachterij Vion Food Group, waar de varkens vanochtend uren in de hitte moesten wachten, beaamt dat het "niet goed is" wat er is gebeurd. "Normaal gesproken hebben wij een strakke planning. Wanneer een vrachtwagen komt, dient er binnen een kwartier gelost te worden."

Dinsdag is bedrijf door de hitte om 12 uur gestopt, maar eerder die ochtend ging het dus al mis. Met "het filmpje met oververhitte varkens in een vrachtwagen" is het slachtbedrijf "niet blij".

Op advies van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals heeft het slachtbedrijf eerder al ventilatoren en overkappingen gebouwd. "We proberen het de dieren voor de slacht aangenaam te maken", aldus Aschman.

Beschermen tegen extreem weer

Volgens Looije van Eyes on Animals moeten er minder dieren vervoerd worden om dit soort situaties te voorkomen. Slachterij Vion Food Group is het ermee eens dat het vervoer verbeterd moet worden met betere afspraken. "Is de slachterij vol, dan moeten we de aankomende vrachtwagen gewoon niet meer inplannen." Ook lijkt het Aschman een goed idee om vroeger in de ochtend te werken, wanneer het nog koeler is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht bij slachtbedrijven. "Ze zijn verplicht om te kijken of slachterijen zich aan wet houden. Een van deze regels is dat ze varkens dienen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en dat dieren zo snel na aankomt gelost kunnen worden. De NVWA doet op dit moment veel te weinig", aldus Looije.

Hart van Nederland heeft de NVWA om een reactie gevraagd, maar heeft deze nog niet gekregen. Mocht deze nog volgen, dan updaten we dit artikel.

Beeld: ter illustratie, via ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.