Terug

Volg Hart van Nederland

Ontsnapte gier terecht: ze blijkt geëmigreerd naar Duitsland

Ontsnapte gier terecht: ze blijkt geëmigreerd naar Duitsland

Dieren

8 mei 2023, 15:16

De gier die ontsnapte uit dierentuin Blijdorp is terecht. De vogel blijkt te zijn neergestreken in Duitsland. En misschien blijft ze daar wel.

De gier is gevangen in de buurt van Thüringen, onder Leipzig, door iemand die ervaring heeft met roofvogels. Deze vogelkenner wist haar langer op dezelfde plek te houden met voedsel waardoor het uiteindelijk mogelijk was om haar te vangen. Blijdorp zegt heel blij en dankbaar te zijn dat het dier weer terecht is.

Waarschuwing

De gier ontsnapte in april uit het Rotterdamse dierenpark. Zij kon weg komen omdat het net boven haar verblijf door de wind losraakte. Een woordvoerder had toen nog de verwachting dat zij uit zichzelf zou terugkeren. Mensen werden gewaarschuwd: "Het is te allen tijde verstandig om afstand te bewaren in verband met de rust voor de gier".

De vogel werd daarna gezien in Overschie, Schiedam en Spijkenisse. De broers Rodney en Riley van Laar spotten de gier in hun achtertuin in Hellevloetsluis:

Rodney en Riley en de ontsnapte gier
2:38
Rodney en Riley en de ontsnapte gier

Even later dook de gier opeens op in het Zeeuwse Ellemeet, waar Kitty van Nieuwenhuize hem op de foto zette. "Ik dacht direct, volgens mij is dat geen gewone vogel."

Emigreren

De gier is nu bij een valkenier in Duitsland en blijft misschien wel bij de oosterburen. Blijdorp laat weten: "Het is ook mogelijk dat zij wordt ondergebracht in een Duitse tuin die is aangesloten bij de EAZA (Europese dierentuinenorganisatie). Blijdorp coördineert het Europese populatiemanagement programma van deze ernstig bedreigde diersoort."

In dierenpark Amersfoort werden dit jaar nog twee giertjes geboren:

Twee superschattige giertjes geboren in DierenPark Amersfoort
0:37
Twee superschattige giertjes geboren in DierenPark Amersfoort

Gieren worden in het wild zeer ernstig bedreigd. In Afrika komt dit door stropers die karkassen vergiftigen om zo gieren te doden. Hiermee willen de stropers voorkomen dat de vogels hun illegale stropersactiviteiten verraden door te cirkelen boven het aas.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.