Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA: 117 meldingen over dieren die last hadden van warmte

NVWA: 117 meldingen over dieren die last hadden van warmte

Dieren

22 juli 2022, 17:05

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontving afgelopen week 117 meldingen over dieren die last zouden hebben van de warmte. Omdat er een hitteprotocol van kracht was van 13 tot en met 20 juli, zette de autoriteit extra inspecteurs in om toezicht te houden op dierenwelzijn.

Volgens de NVWA hebben de inspecteurs elke melding in behandeling genomen en beoordeeld. Toch kan er volgens een woordvoerder nog geen uitspraak worden gedaan over het aantal keren dat er daadwerkelijk is gehandhaafd. Na de zomer wordt die balans opgemaakt. Als er sprake is van een overtreding, dan volgt een waarschuwing of een herstelmaatregel. Ook kan een boete worden opgelegd.

Eerder riep dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier de NVWA op handhavend op te treden bij zes melkveebedrijven. Die zouden tijdens de hitte geen maatregelen hebben getroffen om pasgeboren kalveren te beschermen tegen hoge temperaturen en felle zon.

Slachthuizen en veetransporten pasten werktijden aan

De autoriteit ziet desondanks dat particulieren, veehouders en slachterijen beter op de hoogte lijken te zijn van de richtlijnen. Zo pasten slachthuizen hun werktijden aan, zodat veetransport op hete dagen na 12.00 uur veelal niet meer voorkwam. Ook is de NVWA blij dat mensen de autoriteit weten te vinden. Op die manier kunnen inspecteurs volgens de woordvoerder meteen ingrijpen wanneer dieren lijden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.