Terug

Volg Hart van Nederland

Noodkreet Dierenambulance: pas op met kiepramen, levensgevaarlijk voor katten

Noodkreet Dierenambulance: pas op met kiepramen, levensgevaarlijk voor katten

Dieren

30 juni 2022, 10:40

Na een warme zomerdag de ramen in huis open zetten kan heerlijk verkoelend zijn. Toch is het oppassen geblazen voor katteneigenaren met kiepramen in huis. De kat kan namelijk zomaar besluiten om door het openstaande raam proberen te klimmen om een luchtje te scheppen, met alle gevolgen van dien.

In 2016 waarschuwde de Dierenbescherming al voor het gevaar voor kiepramen voor katten, maar nog altijd gebeuren er ongelukken waarbij katten op hun weg naar buiten klem komen te zitten en dit, in het ergste geval, niet overleven.

'Niet de eerste deze maand'

Dierenambulance Utrecht kreeg dinsdag nog een melding binnen van een kat die vast komen te zitten in een kiepraam en dat niet heeft overleefd. "Dit was niet de eerste deze maand. Daarom willen wij dit bij iedereen onder de aandacht brengen", schrijft de dierenambulance op haar Facebookpagina.

De onderstaande foto kan voor sommigen als schokkend worden ervaren:

"De afgelopen meldingen betroffen allemaal katten die in een kantelraam vast kwamen te zitten waarvan de kat daar niet thuishoorde en de bewoners ook niet aanwezig waren", schrijft de dierenambulance. "Helaas is dit niet een op zichzelf staand iets. Wij beseffen ons tegelijktijdig dat men hier niet over nadenkt, vandaar dit bericht."

  • Plaats indien mogelijk een hor voor het raam.

  • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden. Je kunt ook een speciaal hekwerkje aanschaffen dat ervoor zorgt dat je kat niet in het kiepraam kan springen.

  • Ga je op vakantie? Instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moeten blijven.

  • Zie jij een kat die klem zit in een kiepraam? Kom dan meteen in actie: bel noodnummer 144 en bel aan bij het betreffende huis. Elke seconde telt!

Bron: Dierenbescherming

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.