Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe lijst met toegestane huisdieren: egel of serval mag straks niet meer

Dieren

6 juli 2022, 12:55

Het kabinet gaat exotische huisdieren in de ban doen. Vanaf 2024 geldt een lijst van dertig zoogdieren die worden toegestaan, alle andere soorten mogen niet bij mensen thuis leven. En dat betekent slecht nieuws voor liefhebbers van onder andere wilde katachtigen.

Minister Henk Staghouwer van Landbouw heeft de 'groene' lijst woensdag bekendgemaakt. Baasjes van honden, katten, cavia's, konijnen, fretten en een paar andere knaagdieren hoeven zich nergens zorgen om te maken. Ook kippen, runderen, ezels, schapen, geiten en varkens blijven 'gewoon' toegestaan als huisdier, net als onder meer lama's, alpaca's en waterbuffels.

Enkele gangbare huisdieren ontbreken echter op de lijst en zijn vanaf 2024 dus verboden als huisdier. Zo mag je straks geen wilde katachtigen, zoals de serval, of wilde hondachtigen, zoals de vos, meer in huis houden. Verder gaan alle hamstersoorten - op de goudhamster en Chinese dwerghamster na - in de ban, net als de egel.

Speciale verzorging of hokken

Soorten die niet meer mogen hebben vaak speciale verzorging of verblijven nodig. Zo kunnen bepaalde hamsters hun jongen gaan opeten als zij niet de ruimte hebben om nesten en gangen te graven. Andere dieren, zoals het stokstaartje, zijn dan weer gewend aan een ander klimaat en gedijen slecht in Nederland.

Weer andere soorten kunnen mensen aanvallen. De serval, een middelgrote kat met scherpe klauwen en snijtanden, is daar een van. Onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld welke dieren geschikt zijn om te houden. Zij hebben van de ruim 300 onderzochte soorten nu dertig soorten als geschikt aangemerkt.

Huisdieren hoeven niet weg

Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag het beest houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken. De minister laat tot slot weten dat er geen nieuwe uitzonderingen bijkomen.

Staghouwer wil de nieuwe regels op 1 januari 2024 laten ingaan. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met de plannen.

De laatste jaren ontsnapten meerdere servals: zijn de katachtigen wel geschikt als huisdier?

'Servals zijn te houden als huisdier maar zorg voor een veilige omgeving voor mens en dier'
1:55
'Servals zijn te houden als huisdier maar zorg voor een veilige omgeving voor mens en dier'

ANP

Foto via Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.